Dodik nijednom nije dao saglasnost za korištenje OSBiH u gašenju požara

Pozivamo člana Predsjedništva BiH Dodika da odmah da svoju saglasnost za upotrebu helikoptera OSBiH kako bi se pomoglo u gašenju požara

0
135
Dodik svaki dan drukčije govori, kao onomad i za ukradenu ikonu (Foto: Arhiva)

U vezi sa tvrdnjama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odlučivanju o korištenju resursa OS BiH u slučajevima gašenja požara, Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefila Džaferovića oglasio se saopćenjem za javnost.

Saopćenje za javnost Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prenosimo u nastavku:

– Predsjedništvo BiH je u ovom mandatu održalo 24 redovne sjednice, na kojima su bili prisutni članovi Predsjedništva BiH, a 25. sjednica je zakazana za 31. 3. 2022. godine. Istovremeno je održano 150 vanrednih sjednica, od čega 8 uz fizičko prisustvo članova Predsjedništva BiH i 142 telefonskim putem.

Na vanrednim telefonskim sjednicama odlučivano je o korištenju OS BiH za gašenje požara po zahtjevima lokalnih civilnih organa.

U vezi sa trenutnim zahtjevima za gašenje požara, predsjedavajući Predsjedništva BiH je, po istoj proceduri kao i na prethodne 142 sjednice, odmah po prijemu zahtjeva u tri navrata putem elektronske pošte tražio saglasnost članova Predsjedništva BiH za korištenje resursa OS BiH za gašenje požara.

Svaki put su saglasnost dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nijednom  nije dao saglasnost.

Osim toga, napominjemo da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica sa fizičkim prisustvom članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa OSBiH za gašenje požara. Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa OSBiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim organima i stanovništvu.

Stoga i ovom prilikom pozivamo člana Predsjedništva BiH Dodika da odmah da svoju saglasnost za upotrebu helikoptera OSBiH kako bi se pomoglo u gašenju požara, navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništa, Šefika Džaferovića.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here