Dodik, Komšić i Džaferović danas na sastanku u Sloveniji, tema proširenje EU

0
55
Članovi Predsjedništva BiH danas na sastanku u Sloveniji (Foto: Arhiva)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvovat će danas na svečanom sastanku lidera regiona u povodu 10. godišnjice procesa Brdo-Brijuni na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Na sastanku će učestvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović i Albanije Ilir Meta te premijer Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Učesnike će dočekati slovenski predsjednik Borut Pahor, a očekuje se da lideri usvoje zajedničku deklaraciju kojom šalju poruku o važnosti procesa proširenja Evropske unije, koji mora biti brži i ne smije se fokusirati samo na pojedine zemlje, već na čitav region Zapadnog Balkana.

Proces su inicirale Slovenija i Hrvatska, a prvi samit održan je još 2013. godine. Glavni cilj je okupiti zemlje Zapadnog Balkana oko ideje EU kako bi zajedno što prije prebrodile sve prepreke i pridružile se porodici Evropske unije. U tom procesu zamišljeno je da Slovenija i Hrvatska imaju ulogu regionalnog medijatora. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here