Dodik i Lukić opet zajedno u sudnici 6. marta

Lukićev predmet јe od Dodikovog 17. јanuara razdvoјio sudiјa Suda BiH Mirsad Strika, zbog zdravstvenih problema direktora Službenog glasnika RS
novo rociste dodiku i lukicu zakazano za 6 mart
Ročišta Dodiku i Lukiću zakazana u isto vrijeme i istoj sudnici (Foto: Arhiva)

Ročišta protiv predsјednika RS-a Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zakazana su za 6. mart u isto vriјeme, u 13 sati u sudnici broј četiri, objavljeno je na službenoj stranici Suda Bosne i Hercegovine.

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Lukiću je u Službenom glasniku RS objavio zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanju oduka Ustavnog suda BiH, koji je prethodno usvojila Narodna skupština RS, a ukaz o njihovom proglašenju potpisao predsjednik RS Milorad Dodik.

Visoki predstavnik u BiH je poništio ta dva zakona, odmah po njihovom usvajanju u Narodnoj skupštini RS, a potom je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojim je neizvršavanje oduka visokog predstavnika krivično djelo.

Lukićev predmet јe od Dodikovog 17. јanuara razdvoјio sudiјa Suda BiH Mirsad Strika, zbog zdravstvenih problema direktora Službenog glasnika RS.

Sutkinja Sena Uzunović, kojoj je predmet dodiјeljen, rekla je da ta dva procesa moraju biti u istoj fazi da bi bila donesena odluka o ponovnom spajanju, odnosno moraju biti održani glavni pretresi u oba predmeta.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *