Dodik demantiran: Ukrajina i dalje traži vraćanje ikone

0
244

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba objavio je da njegova zemlja i dalje traži vraćanje ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom nedavne posjete BiH.

Kuleba je na zvaničnom Twitter nalogu, reagirajući na jučerašnje Dodikove izjave po izlasku iz bolnice gdje se nalazio zbog infekcije koronavirusom, naveo da je ukrajinska ikona “opekla prste ciničnim ruskim diplomatama koji se nje odriču”.

– Ali, gospodin Dodik nastavlja da laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje traži da se ikona vrati – napisao je Kuleba na Twitteru.

Dodik je, između ostalog, jučer ustvrdio da organi Ukrajine nisu tražili ikonu, da je ona na sigurnom i da su aferu izmislili “federalni mediji”.

Pozlaćena ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu tokom posjete BiH 14. decembra nosi pečat koji svjedoči o tome da je bila u vlasništvu Ukrajine. Sumnja se da je iznesena iz Luganska, grada na istoku Ukrajine, koji se nalazi od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga. (In, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here