Dodik danas pred Sudom BiH: Hoće li se, konačno, uspjeti održati bar jedno ročište?

Na prvom pojavljivanju Dodik se izjašnjavao o krivici i kazao da ne razumije optužnicu, a sutkinja je tada konstatovala da se izjasnio kako nije kriv, baš kao i Lukić
danas zakazano rocisz+te na sudu bih u predmetu dodik i lukic
Da li će današnje ročište konačno biti održano (Foto: Arhiva(

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će se nastaviti suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku u predmetu koji se vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Zahtjevi odbrane predsjednika RS-a za izuzećem tužilaca koji zastupaju optužnicu, u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH su odbijeni pa će se taj proces nastaviti danas. Formalni početak suđenja još nije uslijedio, jer su dva dosadašnja ročišta prekinuta iz “proceduralnih” razloga.

Na prvom pojavljivanju Dodik se izjašnjavao o krivici i kazao da ne razumije optužnicu. Sutkinja je tada konstatovala da se izjasnio kako nije kriv, baš kao i Lukić, piše Klix.ba.

Na suđenju koje je trebalo biti održano 6. decembra Dodik i Lukić su se pojavili, ali ročište nije održano jer je Dodikova odbrana tražila odgodu zbog žalbe koju su namjeravali uložiti na prethodnu odbijenicu Suda da se suđenje premjesti u Banja Luku.

Glavni pretres trebao je početi 20. decembra, no i tada je odgođen jer je Dodikov pravni tim ponovo tražio da se suđenje izmjesti iz Sarajeva u Banju Luku.

U međuvremenu, zahtjevi Dodikove odbrane su odbijeni, tako da izuzeće sudije za prethodni postupak. Nije dozvoljeno ni da suđenje iz Sarajeva bude premiješteno u Banju Luku. Također, nije prihvaćen ni zahtjev za izuzeća tužilaca u ovom predmetu. Za sve zahtjeve utvrđeno je da su neosnovani.

Šta će biti danas teško je reći, no svakako je za očekivati da će predsjednik RS-a još jednom prirediti “spektakl” pred Sudom BiH. Svakako je izvjesno da se opet očekuje prisustvo velikog broja stranačkih poslušnika koji će doći da pruže “podršku” Dodiki.

Podsjetimo da je optužnica u ovom predmetu potvrđena 11. septembra, a da Tužilaštvo kao mjere sigurnosti za Dodika i Lukića traži zabranu obavljanja funkcija.

Također, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić rekao je jučer da će protiv Milorada Dodika i saradnika Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu zbog organizacije obilježavanja neustavnog “Dana RS-a” 9. januara.

S obzirom da se, kako je ustvrdio Salkić, protiv Dodika već vodi postupak pred Sudom BiH smatra da su se stekli uslovi da se osumnjičenom Dodiku treba odrediti pritvor, prenosi Klix.ba.

“I spriječiti ga u izvršenju novih krivičnih djela jer se njegovim boravkom na slobodi može doći do utjecaja na svjedoke. Od Tužilaštva BiH tražimo da u skladu s njihovim nadležnostima od Suda BiH zatraže provođenje ove mjere”, naglašava Salkić. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *