Dodik: Čujem da Schmidt dolazi 3. augusta, nije relevantan za nas!

Nemam nijedan razlog da to sve ne kažem u oči Schmidtu. To će biti moj jedini sastanak s njim u institucijama

0
149
milorad_dodik
Dodik: Jednu pjesmu pjeva, drugu igru igra (Foto: Internet)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) izjavio je danas da ima najavu da bi 3. augusta u Predsjedništvo trebalo da dođe Christian Schmidt te da će najvjerovatnije otići na taj sastanak i poručiti mu da za Republiku Srpsku nije relevantan.

“Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislili, ako ne bude potvrde u Vijeću sigurnosti, ne mislim prihvatiti saradnju sa Schmidtom u bilo kojem segmentu”, poručio je Dodik, a prenosi Klix.ba.

Naglasio je da je sve drugo što se pokušava oko ovog pitanja neprihvatljivo za Republiku Srpsku, kako je to odlučila i Narodna skupština.

“Nemam problem da mu to kažem i dosta oštrije, imajući u vidu nepovjerenje koje mi imamo generisano stalnim prisustvom Germana koji su pokušavali modelirati ovaj prostor”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nema nijedan promil razloga da vjeruje visokom predstavniku, bez obzira na to odakle dolazio, a pogotovo kad dolazi iz tog dijela svijeta.

“Taj dio svijeta je ovdje u dva navrata, u Prvom i Drugom svjetsklom ratu, nanio Srbima neprocjenjive gubitke. Njemačka je bila generator raspada bivše Jugoslavije, a sada se razotkrivaju događaji, uloga u vezi s bombardovanjem i laži njihovog tadašnjeg ministra odbrane, koji je lagao njemačku javnost i parlament o tome da se na stadionu u Prištini nalazi logor koji prave Srbi”, kazao je Dodik.

Kako je kazao, sve su to bile špekulacije i laži zbog kojih Srbi moraju biti veoma direktni i sa stanovišta činjenica veoma okrutni.

“Nemam nijedan razlog da to sve ne kažem i sada, i u oči Schmidtu. Vjerovatno ću otići na taj sastanak i to će biti moj jedini sastanak s njim u institucijama. Poslije možemo privatno da se srećemo u kafanama”, izjavio je Dodik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here