Dodik: Čim proglasimo nezavisnost RS-a, priznat će nas 15 zemalja

Magazin Nacional piše da je Dodik pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, prvenstveno visokog predstavnika BiH Christiana Schmidt

 

milorad dodik u intervjuu za nacional govorio o odcjepljenju rs i drzavama koje ce ih priznati
Milorad Dodik dao je intervju za hrvatski Nacional (Foto: Arhiva)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik dao je intervju za hrvatski Nacional, te je ponovo iskoristio priliku da zaprijeti otcjepljenjem ovog entiteta od države Bosne i Hercegovine. 

– Čim RS proglasi nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati – rekao je Dodik za Nacional, a intervju ovaj hrvatski magazin donosi na naslovnoj strani.

Nacional citira Dodika, koji kaže da “za otcjepljenje neće tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića, ali da će Hrvatska prihvatiti novu realnost te da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna”.

Također, magazin Nacional piše da je Dodik pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, prvenstveno visokog predstavnika Bosne i Hercegovine Christiana Schmidta i američke ambasade u Bosni i Hercegovini koja ga je 20. oktobra otvoreno putem saopćenja iz Washingtona, to jest Ureda za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC), optužila kao odgovornog za korupciju u entitetu Republici Srpskoj, izvlačenje javnih sredstava i bogaćenje svoje porodice na račun građana Bosne i Hercegovine. (tl)

Podijeli

2 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *