Dodik blokirao sve odluke, Džaferović pozvao Schmidta da ga smijeni!

0
324
Dodik je došao na sjednicu Predsjedništva, ali samo da opstruira rad (Foto: Arhiva)

Završena je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu kojoj je prisustvovao i Milorad Dodik, međutim bojkotovao je odluke i blokirao rad ove institucije.

Dodik j sam priznao da je blokirao sve odluke i da nijedna danas nije usvojena, obećavši da će to raditi i ubuduće. U svijetu nije poznat primjer da osoba koja ima ulogu šefa države, makar i kolektivnog, bojkoptuje rad državnih organa i zagovara nestanak države od koje uzima ogromne novce.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović je kazao da od međunarodne zajednice očekuje da konačno riješi taj problem.

Džaferović je nakon sjednice Predsjedništva rekao da “faktički nije donesena nijedna odluka”.

“Tačke dnevnog reda su se uglavnom odnosile na pitanja vanjske politike, one idu u drugi krug. Neke tačke su se odnosile na pitanje odbrane, Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda. Usvojene su jedna ili dvije informacije gdje nije potreban konsenzus i gdje je moguće većinski donijeti odluku”, pojasnio je Džaferović.

Dodik se toliko zanio u ostruiranju da je glasao i protiv otvaranja Ureda Rusije u Banjoj Luci.

On je dalje pojasnio da na ovakav način Predsjedništvo BiH neće moći raditi i da je štetnost bojkota ove institucije očigledna.

“Radi se o jasnoj blokadi institucije Predsjedništva. Danas nismo mogli staviti tačku ni na imenovanje ambasadora. Tako da je institucija Predsjedništva BiH ugrožena” – rekao je Džaferović.

Ono što naglašava jeste da Dodik, osim što blokira rad Predsjedništva, on i zloupotrebljava ovu instituciju odbijanjem izvršavanja svojih ustavnih ovlaštenja. Zbog toga traži reakciju međunarodne zajednice.

“U onoj smo tipičnoj situaciji u kojoj treba da reagira onaj mehanizam međunarodne zajednice zadužen za provođenje Dejtonskog asporazuma. Ja očekujem da međunarodna zajednica, prije svega visoki predstavnik Schmidt poduzme aktivnosti da bi se ova situacija razriješila”, rekao je Džaferović.

On je kazao kako ove riječi znače da očekuje od visokog predstavnika da smjeni Milorada Dodika.

“Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići sa političke scene. On mora znati da ugrožavanjem države, on ugrožava i Dejtonski sporazum, a da je time ugroženo i ono što je nastalo Dejtonom, a to su entiteti”, rekao je Džaferović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here