Dobri stari recepti: Neodoljiva pita od jabuka

Ovo je pravi starinski recept za neodoljivu pitu od jabuka koja se topi u ustima i miriše na djetinjstvo.

Ispunite si kuću mirisom cimeta koji, uz sočne jabuke i prhko tijesto, zove na bezbrižno druženje uz šolju čaja ili kafe. Ova je pita toliko divna i svestrana da je možete jesti samu, a možete ju poslužiti i uz kuglu sladoleda od vanilije.

Sastojci

Prhko tijesto

400 goštrog brašna
200 gmaslaca, ohlađenog
2 jaja
100 g šećera
100 g kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
Pola limuna – korica
1 prstohvat soli

Nadjev

100 g šećera
1 kg jabuka
2 žlice ruma
1 prstohvat cimeta
0,5 limuna – korica i sok

Priprema

Zamijesite prhko tijesto

U brašnu prstima razmrvite hladni maslac. Dodajte ostale sastojke pa umijesite tijesto i oblikujte ga u loptu. Umotajte u plastičnu foliju te stavite u hladnjak na pola sata.

Pripremite nadjev

Ogulite jabuke, naribajte ih, pa stavite u lonac s ostalim sastojcima i propirjajte da ispari voda i nastane glatki, pomalo kašast nadjev.

Na ovaj način vam se prhko tijesto neće smočiti sokovima iz jabuka. Sklonite tavu s vatre čim primijetite da je tekućina iz tave isparila. Ostavite 20-ak minuta da se ohladi, taman dok valjate tijesto.

Zagrijte pećnicu

Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga podijelite na dva jednaka dijela (možete to i prije nego ga stavljate na hlađenje).

Lim za pečenje nauljite i pobrašnite, a višak brašna otresite. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.

Razvaljajte

Jedan dio tijesta razvaljajte na dimenzije pleha kojeg koristite pa u njega stavite tijesto. Po tome rasporedite pirjane jabuke. Razvaljajte i drugi dio tijesta te ga stavite preko jabuka; izbodite vilicom.

Pecite

Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Nakon što je pita gotova, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Poslužite

Pitu narežite na kockice i pospite šećerom u prahu. Poslužite. U slast! (R)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *