Dnevnik: Obijesni se prepucavaju – bolesnici stradaju!

Obični gradjani trebaju imati empatiju prema onkološkim I drugim bolesnicima, jer bolest vreba sve nas. (O)bijesne političare treba zaustaviti u poticanju mortaliteta u društvu
Vehid Jahic, novinar, predsjednik SPU Tuzla

(Piše: Vehid JAHIĆ, društvenopolitički analitičar)

Univerzitetsko klinički centar Tuzla, godinama nakon agresije na BiH, bio je zdravstvena perjanica u BiH. U Tuzlu su dolazili pacijenti iz cijele države. Danas je (U)KC Tuzla moneta za potkusurivanje. Onkološki  pacijenti iz Tuzlanskog kantona, od marta 2022. godine, odlaze na terapije u Sarajevo, Mostar Zenicu I Banja Luku. Za odlaske im trebaju I značajna sredstva. Oni koji nemaju novaca, čekaju da umru. Vlastodršci, krivci I odgovorni za takvu situaciju, nemaju nikakvih posljedica.

“Nacionaliziranje” univerzitetsko kliničkih centara u BiH, trajalo je godinama. Vlastodršci su podržavali favorizirane, u F BiH Sarajevo i Mostar, a u RS-u Banja Luku. Tuzlanski UKC je atrofirao. To se dešavalo dalje od očiju javnosti. Kada je u martu  2022. godine otkazao linearni akcelerator (aparat za zračenje) tada su mnoge zakulisne igre, od političkih tajni, postale predmet javnog ogovaranja i nezadovoljstva. Posebno pacijenata. Tajne su procurile. Politička destrukcija UKC Tuzla dobila je i javne indikatore.

STRANAČKI I FUNKCIONERSKI FAVORITI

Prvi indiKator bio je kvar aparata za zračenje. Tada se čulo da nije uspio tender. Zašto, niko nije objašnjavao! Zatim, da je bivši direktor Alen Kamerić upozoravao Vladu TK da je akcelerator pri kraju. Niko nije reagovao, od premijera TK Irfana Halilagića, do Vlade i ministra zdravlja.

Potom se čulo da su u borbi za ovladavanjem nad UKC-om, za osamnaest mjeseci birali šest upravnih odbora, da je prof. dr. Denijal Tulumović četiri puta biran za V.D direktora, da je najveći broj mladih ljekara primljenih tokom Covida dobio otkaze, a da su umjesto njih primani stranački I funcionerski favoriti; da isti dobijaju specijalizacije koje žele, te da imaju nelogičnu prednost nad najboljim studentima sa fakulteta, potom da su isti aršini i pri imenovanju šefova klinika.

ukc tuzla
(Javnost traži da se utvrdi odgovornost za teško stanje u UKC-u Tuzla – Foto: mpt, arhiva)

Naravno u svim ovim pojavama bilo je i izuzetaka, ali je nepisano pravilo nelogično favoriziranje povlaštenih. S tim u vezi čuju se priče da su u samom UKC-u najveće nezadovoljstvo izazvali moćni vlastodršci, koji poslušne stranačke miljenike  postavljaju za šefove iskusnim i stručnijim kadrovima. Navodno su, zbog toga, UKC napustili ugledni ljekari poput Midhata Smajića, Samre Iljazović  Topčić, Aleksandra Vujadinovića, Harisa Huseinagića, Mustafe Bazardžanovića… A dr Nermin Salkic jedan od najcitiranijih naučnih autora, nakon što su mu za načelnika postavili osobu sa diplomom privatnog fakulteta, otišao je u Njemačku.   

SPOR NA USTAVNOM SUDU

Pandorinu kutiju na UKC Tuzla otvorio je sukob vrha TK sa federalnom Vladom.  Vlada sa premijerom Nikšićem je 2. augusta prošle godine, na temelju federalnog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, smijenila Upravni odbor UKC i imenovala novi. Skupština TK je već 13. augusta poništila važeći Statut UKC-a i praktično izbacila Vladu F BiH iz osnivačkih prava, pa je imenovala privremeni UO. Na taj način je, prema Zakonu, UKC pretvorila u Kantonalnu bolnicu Tuzla. Po tom osnovu UKC je izgubio neka svojstva u edukaciji zdravstvenog kadra. To je promašaj za koji su krivi i odgovorni Vlada na čelu s Halilagićem I Skupština TK na čelu sa Žarkom Vujovićem.

Nakon tih dešavanja u polemici oko stanja u UKC, ili Kantonalnoj bolnici Tuzla (kako ko shvata)  dominirale su međusobne otužbe izmedju Vlade TK I F BiH. Iz Tuzle su stizale otužbe da Vlada F BiH ne izvršava svoje finansijske obaveze prema UKC-u. Vlada  premijera Nikšića uzvraćala je da je UO UKC nezakonit, zbog čega se premijer Nikšić obratio i Ustavnom sudu, čija se odluka očekuje uskoro. Dok su se vlastodršci međusobno otuživali i pristajali na tumačenja stranačkih pravnika, možda sa nabavljenim diplomama, onkološki pacijenti u TK ubrzano umiru. Odgovorni ih izgleda ne nose na savjesti. Surovo i neshvatljivo za moralno društvo.

 Tokom međusobnih prepirki v.d. direktor UKC Tuzla Denijal Tulumović je ustvrdio, da je Vlada F BiH u 2023. godini  uplatila UKC-u Tuzla samo jednu tranšu u iznosu od 2,6 miliona maraka, a trebala je 9,7 miliona. Na drugoj strani, Sveučilišna kantonalna bolnica (SKB) Mostar dobila je sve četiri tranše, iako nije ispunila uslove za te transakcije. Tulumović je još ustvrdio da je HNK, po pacijentu, dobio 127, a TK samo 2,3 marke. Zaista diskriminirajuche i sramotno. Pogotovo kada se zna da u SKB Mostar ne uplaćuju ni doprinose za zaposlene, a imaju i veće gubitke od UKC Tuzla.

ZAUSTAVITI IH U POTICANJU MORTALITETA U DRUŠTVU

Suma sumarum, onkološki pacijenti i gradjani u Tuzlanskom kantonu – na osnovu rečenih podataka i činjenica – mogu shvatiti da su za urušavanje i atrofiju UKC Tuzla krivi i odgovorni vlastodršci, te kadrovi SDA i DF-a u Tuzli, koji imaju apsolutnu dominaciju nad UKC-om. (O)bijesni vlastodršci se nemoralno, sirovo i surovo bore za posjedovanje UKC Tuzla da uhljebe svoje stranačko-porodične mediokritete. To je oligarhijska politika, praktično tiranija koju građani moraju zaustaviti, makar i na ulici. Obični građani trebaju imati empatiju prema onkološkim i drugim bolesnicima, jer bolest vreba sve nas. (O)bijesne političare treba zaustaviti u poticanju mortaliteta u društvu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *