Dnevnik: Nekin lament nad Tuzlom

10
799

Predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić Neka, govoreći o Tuzli kao o bastionu SDP-a, rekao je, između ostalog, ovo:

“Smatramo da je Jasmin svojim doprinosom, onim što je uradio u Tuzli pokazao kako se može koristit i moto u kampanji da znamo kako se ostvaruju snovi. Pokazao je svima, kada je govorio 2000-te godine da će praviti slana jezera, mi smo ga svi blijedo gledali. Pokazao je svima da je to poptuno normalno. Jasmin će biti sjajan zastupnik u državnom parlamentu.”

Ono što Neka nije rekao, mnogo je ozbiljnije i to valja prokomentirati. Neka zna biti neutemeljeno euforičan i tendenciozno elementarno zaboravan.

Stanivukovic_imamovic
Perić, Imamović, Stanivuković na Panonskim jezerima umjesto na Kapiji (Foto: Arhiva)

U stvari, ako se mjeri relevantnost političkog uspjeha lokalnim izbornim komparativnim referencama 2000.-2020., onda se sasvim ozbiljno može reći da je u tom periodu tuzlanski SDP doživio potpuni rezultatski slom (sa cca 70 posto vijećničke većine, na oko 22 posto, uz mizernu izlaznost od cca 38 posto) i otklizao prema neprepoznatljivoj političkoj minornosti i nezamislivoj moralnoj i kadrovskoj dekadenciji, te praktičnoj korupcionaškoj nakaznosti vladanja i javnog ophođenja.

Za proteklih više od 20 godina egzekutivne apsolutno autarhične i ostrvljene samovlasti Jasmina Imamovića i njegovih filistara, Grad Tuzla je generalno doveden u predvorje dramatičnog organizacijskog sloma i evidentnog razvojnog zaostajanja, koje je gotovo nenadoknadivo u datim ekonomskim i drugim okolnostima.

I sasvim je svejedno da li dotični “prihvati” ili ne BH-parlamentarni mandat, višegeneracijska je šteta koju je nanio Tuzli svojom pseudomesijanskom opsjednutošću sopstvenim patološkim egom lične “historijske uloge” najdugovječnijeg gradonačelnika od Osmanlija pa naovamo.

Potpuno je katastrofično nebavljenje rješavanjem krupnih komunalnim problemima, npr. stvarnim dugoročnim planskim širenjem daljinskog grijanja, rješavanjem problema otpadnih voda i unutargradskog saobraćajnog kolapsa, racionalnim urbaniziranjem i td., do sportske antipolitike i zapostavljanja kulturne sfere etc. Budžetski dugoročni opasni dubiozni šlamperaj je sasvim drugi par opanaka. Poderanih.

Odlazak J.I., kao posljednjeg savremenog parakriminogenog svemoćnog politikantskog “korleonskog dona Tuzle”, otvoriće vrlo ozbiljne svepolitičke i druge probleme i postaće okidač za potencijalni kolaps i potpuno kompromitiranje lokalnog SDP-a i njegove epohe “SDP-BiH bastiona podno Ilinčice”. Stvar je propala i ne može se više ničim kontrolirati, pa niti prisustvom personalnalnog Jasminovog carističkog žezla “papinske bezgrešnosti”.

Bijeg preko Karaule u jednom smjeru, jeste izlaz. Za Jasmina Imamovića, naravno. (Piše: Derviš ČIČKO, društveno-politički analitičar)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

10 Komentari

 1. E moj Niksicu ne znas kakvu budalu hvališ, to je Kacavendin jaran a neprijatelj tuzle i Tuzlaka, pominjes panonska jezera to nije njegova ideja vec rodjenog Tuzlaka Nedima Hrustanbegovica

 2. Naš gradonačelnik (sa svojom gradskom upravom) za vrijeme svog, gotovo 25-godišnjeg, mandata je trebao više uraditi za ovaj grad. U ovom periodu vladavine, aktuelna gradska vlast nije začetnik ni jednog strateškog projekta kao što su bili Fabrika pitke vode, Sistem daljinskog grijanja, Slana jezera itd. Čak je zapostavljen nastavak izgradnje južne magistrale zbog čega su rubni istočni djelovi u saobraćajnoj blokadu a B. Maltom i dalje tutnjaju teški kamioni tranzitnog saobraćaja. Nisu riješeni ni pravno imovinski odnosi za završetak ključih raskrsnica zapadnog ulaza u grad.Intenzivnijim razvojem toplifikacije grada trebao se u velikoj mneri riješiti problem aero zagađenja grada u zimskom periodu.
  Potpuno je zapostavljena izgradnja industrijske zone grada za nove privredne objekte zbog čega Grad Tuzla ima negativan trend razvoja privrede a (osim izgradnje tržnih centara nemamo šta ponuditi velikim investitorima) . Nakon planiranog gašenja rudnika i postojećih termoenergetskih objekata grad će biti privredno mrtav. U tom smislu puno veće prednosti imaju Živinice, Srebrnik, Gračanica.
  Sve u svemu, čini mi se da je puno više energije potrošeno za opstanak na vlasti nego na istinskom razvoju grada. Naravno, za ovo slijedi nagrada, nove funkcije u vlasti. Aferim.

 3. Da. “Spasa nam nema, ali propasti nećemo.” Ali, u stvari, ozbiljno smo unazađeni u svim bitnim razvojnim sektorima i taj trend će vrlo teško i zaustaviti. Nažalost

  .

 4. Ostavit će Tuzlacima potpuno devastiran grad, kako finansijski i organizacijski, tako i u urbanističkom smislu.
  Takvog će ga i pamtiti Tuzlaci

 5. Ovo su totalno nebitne stvari oko kojih lamentiraju sugradjani-komentatori…..mene brine sta ce svalerka kad Pharoah ode u Seher, jel neko dobio zadatak da to namiruje ili sta ? Evo dusa me boli……

 6. Sve je zasluzeno, primjereno njegovom kriminalu, uništenom JP Direkciji za izgradnju, pravima stanara u zgradi “15.maj” koji godinama nisu uselili u plaćene stanove, privatizaciji gradskog saobraćaja (što nema u bastionima kapitalizma), nepotizmu u javnim službama, neregulisanoj semafotizaciji, urbanističkog haosa, naplati parkinga stanovnicima Slatine, napravljeno za potrebe stanara prije 50.g. sa duplo manje vozila.
  Ovakvi ultra ljevičari sa ultradesnicarsim platama , snalaze se pošteno, došlo im zlatno doba za
  deponiju ljudskog morala .

  • Bilo bi, zaista, krajnje porazno za Tuzlu da je samo i deseti dio tačan, od onog što je nezvanično dostupno o 23-godišnjoj vladavini jedne stranke i gotovo samo jednog čovjeka, pa bilo ko da je to. Ono što je nedostupno javnosti, a jesu oficijelni dokumenti lokalne administracije i njenih preduzeća i ustanova o masivnim zloupotrebama javnog novca i organiziranoj korupciji, moglo bi biti izuzetno neprijatno i sa ozbiljnim pravnim posljedicama za sve one koji su desetinu godina bili dijelom očiglednih kriminogenih talova ja tebi-ti meni, i tako do beskraja. I do ovih dana. Naravno, kao i uvijek do sada u sličnim, prvi će progovoriti i utrkivati se u tome, “najbliži i najodaniji saradnici”, u cilju spašavanja sopstvenih guzica. Tako idu stvari.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here