Dnevnik: Luksuz u siromaštvu ili ‘14 u jednu’!?

Luksuz povlašćenih vlastodržaca je 14 puta veči od egzistencije većine penzionera. Na drugoj strani, egzistencija povlašćenih funkcionera je četiri do osam puta veća od prosječnih zarada u BiH
Vehid Jahic, društvenopolitički analitičar

(Piše: Vehid JAHIĆ, kolumnista)

Ovih dana mediji su objavili da je pored obilnog budžetskog luksuza, predsjednica F BiH Lidija Bradara imala godišnje na raspolaganju i 82.000 maraka za reprezentaciju. U našim društvenim okolnostima to je iznos koji za 14 godina primi penzioner sa prosječnom mirovinom.

U razmišljanju o ovim parametrima treba imati na umu da penzioner od “crkavice” mora riješiti cjelokupnu egzistenciju – od lijekova, hrane, odjeće, obuće, komunalija – do svih drugih potreba. Uvažena predsjednica F BiH iz budžeta (poreza gradjana) samo za reprezentaciju (luksuz) ima godišnju “apanažu”, kao što prosječni penzioner dobije penziju (rentu) za egzistenciju u 14 godina. Što je previše – previše je. Previše je “iz vizure” većine penzionera, pa i radnika. Jer, luksuz (reprezentacija) funkcionera, u odnosu na egzistenciju penzionera ima 14 puta prednost. To je poput kafe “3 u jedan”, samo što je luksuz 14 u jednu ( godinu) spram egzistencije potlačenih.

Troskovi, reprezentacija, politicari, bradara
(Običan čovjek, a tek penzioner, o ovakvim prizorima u BiH može samo da sanja. Političari ne moraju – Foto: Ilustracija, Pixabay)

To je sramotna društvena, jer Bradara nije jedina. Ima i dva potpredsjednika, pa imaju razni premijeri, buljuci mimistara, njihovih zamjenika, pomoćnika, savjetnika… Njihov luksuz plaćaju osiromašeni penzioneri, malo plaćeni radnici, pa nezaposleni, socijalni slučajevi i slični.

Luksuz povlašćenih vlastodržaca je 14 puta veči od egzistencije većine penzionera. Na drugoj strani, egzistencija povlašćenih funkcionera je četiri do osam puta veća od prosječnih zarada u BiH. Osim toga, imaju jos 13 raznih benefita od odvojenog života, do putnih troškova, raznih drugih pogodnosti, sve do materijalnih pomoći i iznosima od po nekoliko hiljada maraka koje primaju u nekim slučajevima.

Takvog blagostanja i ovakvih parametara u raspodjeli javnih dobara (budžeta) na štetu potlaćenih, nema nigdje u EU. To jedan od glavnih razloga što manipulativna, koruptivna, pa i kriminalna vlast u BiH, ne želi da se brže krećemo prema Europskoj uniji. “Jerbo” njihovo zakonodavstvo podrazumijeva odgovornost vlasti prema nemoćnim i siromašnim, a u većini instanci BH vlastodršci (ne)odgovorno pljačkaju potlačene. (Piše: Vehid JAHIĆ, kolumnista)
————————————————————
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *