Dnevnik: Bezumlje bez pada

10
358

“U suštini, radi se o tome da bošnjačka politika želi izbrisati etničke podjele tako što bi se u Federaciji BiH uspostavila puna politička dominacija uvjerljivo najbrojnijeg naroda, ali Bošnjaci pritom ne bi dominirali kao pripadnici konstitutivnog naroda nego kao “građani”…, (Ivica Đikić “Pad u bezumlje”, za portal Novosti).

Za one neupućene, bez obzira na solidan kvalitet argumentiranja, isuviše je jednostrano i pojednostavljeno obrazložen samo jedan domaći politički trenutak, gorak kao i gotovo cijeli postratni pelin-period.

Kada se izostavi ili zanemari cijeli kontekst svih bitnih međuzavisnih insajderskih i autsajderskih događanja glede BiH, a ponude se kardinalni zaključci, kao sada, onda ispada da mi, u stvari, i nemamo neki problem izuzev bošnjačkog perfidnog unitarističko-građanskog monstruma, zaogrnutog klerikalnom “neoosmanskom” bakirovštinom i vulgarnošću notornog praznoglavog komšićizma.

Takođe, time se indirektno abolira identičan i neupitan polit-malignitet HDZ-ovštine etc. i promovira njegovo ekskluzivno neotuđivo pravo na predstavljanje Hrvata u BiH.

U tom smislu, vjerovatno bi se vrlo brzo ispostavilo da kada bi se “otklonili” apostrofirani “antihrvatski” Bakir & Co. remetilački faktori, to ne bi bilo dovoljno i išlo bi se dalje.

Ali, ono što je sasvim sigurno je uobičajena i uhodana nakana kontinuiteta čeličnog koalicijskog vladalačkog zagrljaja u FBiH SDA-HDZ i tu nema dileme.

Uostalom, gotovo sve do sada postratno viđeno u domaćoj političkoj predizbornoj areni su već otrcane “artiljerijske pripreme” za definiranje nepromjenjljive socijalne stvarnosti kod nas: demokratski izbori su politička igra ljudima i njihovim sudbinama u kojoj uvijek pobjeđuju SDA-HDZ-SNSD/SDS. (Parafr. engleski nogometaš Lineker.)

Sve drugo su detalji njihovih pobjeda kao potpuno privatnog biznisa grupice transetničkih bitangi, probisvijeta i kriminalaca, pravilno i delikatno raspoređenih da nas “brane od drugih”, kolektivnim opetovanim “padom u bezumlje”.

Od njih samih još uvijek nema odbrane. Barem one efikasne. (Piše: Derviš ČIČKO, društveno-politički analitičar)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

10 Komentari

  1. Treba biti iskren i stvari nazvati pravim imenom. Hrvatska politika bi da uvede apartheid, vladadivnu manjine na većinom, a ako to ne moze onda bi da podijeli drzavu. Vrlo rado bi, ne mali broj pristalica takve politike, da uvede opet carine na robu koja dolazi “muslimanima” (ko u doba HB: 50 posto za RH, 25 posto za HVO I 25 posto za ARBIH), da ekonomski podjarmi “muslimane”, a da se ljetuje u Makarskoj pri cemu trebaju turisti organizirati, u znak zahvalnosti, akcije čišćenja grada. No, to nije nista od toga problem, nije problem ni pisanje Djikica i ostalih, sve je to minorno… problem je sto sarajevska politika, umjesto da preokrene tocak na svoj pravac, da zaustavi trendove u kojima Bosnjaci placaju HB, i sl.. e umjesto da to sve zaustave, oni se bave tenderima, direktorima i direktoricama, Kantonom Sarajevo, zaposljavanjem po Domovima zdravlja i aerodromima kojekakvih stručnih saradnka i sl… I jos jedna stvar: Hrvati su shvatili ono sto Bošnjaci jos nisu. Ukoliko Hrvati u roku od narednih pet godina ne dobiju, treci entitet, nikada ga dobiti nece, gotovo, završeno, kraj, the end…

    • Kada razmišljate “bakir-dragan-mile” vladalačkom logikom, koja je, nažalost, politički legitimna, onda i Vaš rakurs djeluje opravdanim “odbrambenim mehanizmom” i čini se iznuđenim. Ali, radi se o magli. U stvari, kvalitet svakodnevnog života je mjera uspješnosti svake politike, pa i one tzv. visoke. Uvijek su “krupne nacionalne teme” jeftin smokvin list suštinske praktične političke promašenosti, od koje se živi: ko sprečava “ugrožene” Bošnjake sa predominantnih i 80% većinom da urede “Švica-uzorom” uspješnosti SK, TK, USK, BPK, ZeDO kanton i td. Tu se krije i odgovor o ozbiljnosti i upotrebnom kapacitetu “elitnih” političkih zgubidana natrpanih i zapjenjenih u naporu odbrane BiH. Pojednostavljeno govoreći, “ulazni kolokvij” za meritorno bavljenje značajnim političkim pitanjima je efikasnost upotrebe izvršne vlasti na nižim razinama u interesu onih koji joj i daju smislenu legitimnost: običan svijet. Ende.

  2. Hrvatska politika bi da stvori geto, pored tih ratnih carina, njima bi ushit bio da mogu pustati struju u geto kad oni zele, zavrnuti vodu kad oni zele, pa opaliti i koju granatu, sto da ne, kad oni žele, sa okolnih brda…. otuda ta i tolika ljubav prema “susjedima” iz Bg.

  3. Ja sam davno napisao da se ovdje pribjegava fazonu: napisati što više “ucenih” i apstraktnih fraza koje nista ne znače. Eto ko biva, sad nema veze sto se nastavlja agresija na Bosnu, jer eto Bosnjake vode kriminalci. To je vako prica za penzionere ispred doma u Kreki. Zasto? Pa zato sto su potpuno odvojene stvari : nastojanje hrvatske države i hrvatske politike (s jedne strane) i trendovi u bošnjačkoj politici (s druge strane). Ne trazi HDZ treci entitet jer im smeta što je direktorica UKC u Sarajevu politicki lik. Da im to smeta, ne bi direktora SB u Mostaru imenovali isto iz reda politicki podobnih. Nije OHR htio ove reforme da uvede jer im smeta nesposobnost Fadila Novalica. Valjda bi ga tad smijenili. Ne. Na sceni su velikodrzavni projekti. Ne znam zasto se laže da to nije tacno. Jasta je. Sta se pojedinci prave nevjesti? Pa niko nije lud. A isto je tacno da sarajevski politicari nisu dorasli borbi protiv tih tendencija. Ali, to nije bila tema ovog teksta..doduše, mozda i jeste, ali onda treba biti jasniji u mislima i izričaju.

  4. A ako pricamo o Bošnjacima… pa kakav narod takvi i politicari. Svi bi da bude cista ulica, ali i dalje bacaju smece, svi bi da nema prosjaka, a nece da ih prijave, svi bi znali kako da podijele pare iz budzeta ali niko ne traži racun, svi bi da kritikuju političare ali nece da svom djetetu kad poodraste kazati da bude moralan, svi bi da budu vjernici a piju alkohol na svadbi, svi pricaju kako nemaju a niko nece da radi, oni koji uce se ismijavaju i tretiraju ko teske naivcine, dok se piljari i mesari razmecu sa parama i bogatstvom, svi kritikuju doktore a doktor plati vise poreza od Fahre Radoncica itd., itd.

  5. Hrvati su glasali za nezavisnu BIH. Brzo ste to zaboravili. Zaboravili ste da je Hrvatska cuvala Bosnjacke izbjeglice u ratu…

  6. Bosnjaci su glasali za nezavsniu RH i čuvali hrvatske izbjeglice u njihovom ratu, također nisu htjeli da ratuju protiv RH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here