Đole: Ti meni govoriti ovo je Tuzla, ja sam tu domaći, na svome

0
520

Nakon nastupa u Čakovcu i Zadru, Đorđe Balašević nastavlja turneju, koncertom s nazivom “Tajni gaz” na stadionu Tušanj u Tuzli, u petak 30. juna. U razgovoru za Al Jazeeru Balkans, legendarni Balašević govori o uspomenama na Bosnu i Hercegovinu, prvom nastupu u Tuzli, koncertu koji je, kao UN-ov ambasador dobre volje, održao u Sarajevu odmah nakon rata, ali i o tome kako vidi region danas, koliko je odmakao proces pomirenja i kakva je perspektiva naroda koji su iza sebe ostavili zajedničku zemlju i tragičnu prošlost. Đorđe Balašević je u Novom Sadu razgovarao s Nebojšom Grabežom.

– Ja sam odličan gost, retko dolazim i kratko ostajem. U Tuzli nisam bio predugo i baš sam zažaleo i zainatio sam se da idem. Ona je uvek za mene bila veliko iznenađenje jer, pre svega, Tuzla baš i nije neki najlepši grad na svetu. Onaj deo kada se dolazi, kada se naiđe na one visoke peći, pa onda ako je još neko vreme jesenje, prođe se kroz sva ona mesta gde se tovari ugalj, gde je uvek bio blatnjav put… Međutim, onda odjednom dolazi Tuzla – ultrapozitivna – započeo je razgovor za “Al Jazeeru Balkans” legendarni Đorđe Balašević pred koncert.

Tuzla je bila i jedan od prvih gradova koje je Balašević posetio “kad smo došli u Bosnu sa pasošima posle, kao stranci”.

– Nije bilo ni teško otići u Tuzlu zato što je u čitavoj Bosni bila dva-tri grada u kojima smo uopšte dotle nastupali. U Bosni ima velikih gradova u kojima nikad nisam nastupao, to su jednostavno bili narodnjački centri i nisu me zvali, ali je Tuzla obavezna bila. I tu nam je jedan oficir iz Bangladeša objašnjavao ‘This is Tuzla’. Brate, ja tebi ne govorim ‘This is Bangladeš’, mani ti meni govoriti ovo je Tuzla, ja sam tu domaći, na svome.

Velika mu je želja da predstojeći nastup na severu BiH uspe. Ističe kako je ovo prvi put da radi koncert na stadionu, “ali samo zbog leta, ne zbog nekih afiniteta da obaramo rekorde, da imamo četiri miliona kao što ovi pišu kad naprave koncert na Ušću”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here