Dječji blog/Purgerica u Bosni (2): Rimski put i Djevojačka pećina (Foto)(Rimska cesta na Konjuhu – Foto: Arhiva)

Danas sam se probudila, pojela puškašu, to je staro hercegovačko jelo, slana kaša od jaja mlijeka i brašna, to jako volim, i spremila se za današnju avanturu u Kladnju. Spremila sam: vodu, slatkiše, sendviče, plastični beštek i mobitel da mogu slikati slike za svoj današnji blog.

Onda smo otišle do benzinske pumpe u Živinicama i našle se s našim prijateljima. Ostavile smo auto na benzinskoj pumpi i otišle njihovim autom u smjeru planine Konjuh.

Kad smo došle malo smo šetale kroz predivnu šumu i došle do našeg odredišta. Tamo se spremala predstava Rimljana, mi smo naravno ostale to gledati.

Mladi glumci s akademije u Tuzli su pričali latinski i pokazali kako su se Rimljani sreli s Bosancima. Bilo je odlično, najviše mi se svidio lik koji je vikao. Nemam pojma što, ali mama je malo prevela, jer zna talijanski.

Ali nije to jedina zabavna i zanimljiva stvar, tu je i pronađen njihov (od Rimljana) kameniti put. Tamo je bio i izvor planinske vode, naravno probala sam tu vodu i shvatila da je to ista voda kao obična. Samo kažu da je zdravija.

Zanimljivost

Jeste li znali da je Rimska cesta izgrađena prije 2.000 godina? To stvarno nije zezancija!

Onda smo se vozili sve do ispred Djevojačke pećine. Kad smo došli ispred nje išli smo po velikim starim kamenim stepenicama sve do špilje. Kad smo ušli to je bilo predivno, jer je bila ogromna sunčeva zraka, ali kad smo došli tu negdje na pola špilje smo stali, jer smo se i mama i ja malo prepale, jer unutra kad uđete jako je mračno i hladno.

Zanimljivost

Jeste li znali legendu o Djevojačkoj pećini? Ako niste evo je: znači, prije puno godina mladi ljudi su se kladili da će onaj kojega nije strah ući u pećinu po vodu. Javila se djevojka: ”Ja ću!” I otišla je glumeći da se ne boji, a zapravo se jako bojala. Ona je ušla u špilju tresući se.

Kad je išla zagrabiti vodu, da bi dokazala da je bila unutra, morala je zabiti štap u zemlju. Štap je slučajno zabila u haljinu i prestrašila se da ju je nešto uhvatilo u mraku. Od silnog straha je umrla.

Ako niste pročitali
Purgerica u Bosni (1)

Evo to je ta legenda, znam tužna je, ali to se stvarno dogodilo. U toj pećini su 3 prostorije: ona glavna gdje smo mi bile bile, grob od djevojke, jer su je sahranili u pećini i ona jedna u kojoj moja mama misli da spavaju vukovi, divlje svinje i medvjedi.

Zbog te zadnje smo izašle van. Ali ono što znamo je da kao i negdje na Medvednici iznad Zagreba, u toj pećini zapravo spavaju šišmiši. A njih se, znate, ne smije uznemiravati, jer im trebaju tišina i mrak da ostanu veseli i vise naglavačke.

Ako niste bili, obavezno posjetite staze Rimljana i kuću šišmiša u Djevojačkoj pećini jer su divne. A i ispred pećine je predivna mala rječica, uz koju, kao i uz njene zelene proplanke, hodaju preslatke ovčice. OK vidjela sam i trag vukove šapice, jer gdje ima ovaca, kao u Crvenkapici, ima i vučića. (Ina, Zagrepčanka, 10 godina – Foto: Azra i Almedin Mešić)

Podijeli

3 0 komentara

  1. Draga Ina ovo je odlično! Jako mi se svidijo dio kada si pričala o špilji. Legenda je je tužna i pomalo luda. Kada sam čitala tvoj blog zamišljala sam da sam sa tobom. Jako si lijepo ispala na slikama puno te volim tvoja Dea.♥️

  2. I ja tebe Dea i hvala na komentaru!!!!❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *