Dječak koji boluje od tuberkuloze nije primljen na KCUS

Trinaestogodišnji dječak Benjamin Semanić, koji boluje od cistične fibroze, danas je zbog tuberkoloze hitno prevezen iz Cazina u Sarajevo, ali ga na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nisu primili zbog nedostatka slobodnih kreveta.

Predsjednica Udruženja za citičnu fibrozu u BiH Elvira Muhić za Klix.ba potvrdila je da dječak nije primljen na Pedijatriju, poručujući da se slučaj Nadin ponavlja, te da to ne smijemo dopustiti.

“Cistična fibroza je osnovno Benjaminovo oboljenje. Dječaku je pozlilo kući, a roditelji su ga hitno odveli u Banju Luku. Tamo su odradili nalaze i potvrdili da je pozitivan na tuberkulozu pluća. Sanitetom iz Cazina su krenuli jutros u 3 sata za Sarajevo, a stigli u 8 sati”, kazala je.

Iako su u Banjoj Luci dječaku urađeni nalazi, na Pedijatriji su zahtjevali ponovnu mikrobiologiju.

“Ljekari iz Banje Luke su poslali sve nalaze. Međutim, na Pedijatriji su tražili da oni ponove mikrobiologiju i da sačekaju ispred Klinike tri sata dok ne budu gotovi testovi. Testovi još nisu gotovi, a navodno nema ni mjesta na Klinici te su poslali majku sa djetetom koje ima TBC da negdje prenoće i dođu sutra ako bude mjesta”, dodala je.

Cistična fibroza je nasljedna bolest koja se ubraja u grupu rijetkih bolesti. Bolest je progresivnog toka i zahvaća praktički sve organe u tijelu, a može dovesti i do značajnog skraćenja životnog vijeka.

Upale pluća izazvane bolešću slabe organizam, pacijenti su pothranjeni, a sve to uzrokuje i slabiju snabdjevenost mozga kisikom te gubitak koncentracije i pamćenja.

U Bosni i Hercegovini od ove rijetke bolesti boluje 51 pacijent. Njihovo liječenje, zdravstveno stanje i životni vijek ovise o tome u kojem dijelu države žive. Još 2014. godine oba entiteta su donijela strateške dokumente koji su trebali poboljšati i izjednačiti zdravstvenu zaštitu pacijenata oboljelih od rijetkih bolesti.

Oni koji boluju od cistične fibroze u Republici Srpskoj (RS) imaju obezbijeđenu svu potrebnu terapiju na teret budžeta, dok u nekim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) nemaju pomoć ni za osnovne lijekove.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *