Djeca i mladi iz Zenice i Tuzle putuju na Svjetsko prvenstvo u robotici

U Zenici je u subotu održano državno prvenstvo iz robotike, u sklopu Svjetske robotske olimpijade, a po tri prvoplasirane ekipe iz tri kategorije, elementary, junior i senior, izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo koje se krajem godine održava u Dortmundu s učešćem više od 80 zemalja iz cijelog svijeta.

Dvije ekipe čiji su članovi iz škole STEM akademija Zenica i Katolički školski centar “Sveti Pavao” iz Zenice su osvojile prvo mjesto u kategorijama elementary i senior, a ekipa iz STEM akademije Tuzla je osvojila prvo mjesto u kategoriji junior.

“Najveći uspjeh današnjeg takmičenja ogleda se velikom interesovanju za robotiku i programiranje od najmlađih uzrasta. Ovakav jedan događaj će evidentno u našoj državi dovesti do popularizacije robotike i STEM sistema obrazovanja, koji uveliko usmjerava djecu i mlade ka tehničim i inženjerskim školama i fakultetima. Automatizacija i robotika su budućnost privrednog razvoja i probližavanju tržišta bosne i Hecegovine evropskim i svjetskim standardima”, kazao je Kenan Varda, viši asistent iz oblasti automatizacije i robotike Mašinskog fakulteta UNZE.

Državno takmičenje u Zenici je organizovao tim sa Univerziteta u Zenici i Mašinskog fakulteta u Zenici, u saradnji sa EDUTUS univerzitetom iz Mađarske.

Na takmičenju je nastupilo 18 najboljih timova iz cijele Bosne i Hercegovine, koje su ponudile najbolja rješenja za probleme iz oblasti programiranja LEGO robota.

Univerzitet u Zenici će i naredne godine biti domaćin državnog takmičenja u istom formatu, a najbolje tri ekipe očekuje put na Svjetsko prvenstvo koje se održava u Panami, saopćeno je.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *