Direktor WHO za Europu prognozirao kada možemo očekivati kraj pandemije

0
190

Pandemija COVIDA-19 će prestati tek kada se barem 70 posto svjetskog stanovništva bude cijepilo, upozorio je u petak direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, pozivajući da se cijepljenje ubrza i da budemo oprezni dok se ublažavaju restrikcije.

Nemojte misliti da je pandemija gotova. Pandemija će se zaustaviti tek kada bude procijepljeno barem 70 posto stanovništva, istaknuo je Hans Kluge u razgovoru za AFP u Kopenhagenu, izrazivši žaljenje zbog još uvijek presporog cijepljenja, pa tako i u Europi, piše Zimo.hr.

Na 53 teritorija koliko ih europska regija ima po mjerilima WHO-a, tek 26 posto stanovništva primilo je prvu dozu cjepiva.

U Europskoj uniji 36,6 posto stanovnika je primilo barem jednu dozu, pokazuju podatci AFP-a, a 16,9 posto je potpuno cijepljeno.

Razlog zabrinutosti na tom kontinentu je sve veća zaraznost novih sojeva.

Znamo primjerice da je (inačica) B.1617 (prvi put otkrivena u Indiji) zaraznija od B.117 (otkrivena prvo u Velikoj Britaniji), koja je pak zaraznija od ranijeg soja, rekao je belgijski liječnik.

Takozvana indijska inačica prisutna je u 27 od 53 zemlje na tom području, gdje broj novozaraženih i umrlih pada peti tjedan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od sredine oktobra.

Premda cjepiva trenutačno djeluju na mutacije koronavirusa, oprez nije naodmet.

Kluge je izrazio zabrinutost zbog toga što ljudi slabije paze i postaju nerazumni te misle da je pandemija zaustavljena jer su primili prvu, pa i drugu dozu cjepiva.

Pandemija se sporije širi u svijetu četvrtu sedmicu zaredom, posebno u Europi gdje se povlači od sredine aprila, pokazuju službeni podaci koje je prikupio AFP.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here