Direktor EP BiH: Brza reakcija na kolaps sistema, ovakve situacije moguće i u budućnosti

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Sanel Buljubašić, komentarisao je današnji kolaps elektroenergetskog sistema i istakao da je situacija sada stabilna.
Elektropprivreda BiH

(Ove stvari bi se mogle dešavati i u budućnosti- Foto: Arhiva)

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Sanel Buljubašić, komentarisao je današnji kolaps elektroenergetskog sistema i istakao da je situacija sada stabilna. U intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije, Buljubašić je naveo da je trenutno u opticaju 730 megavata te je izrazio nadu da će Termoelektrana Tuzla biti potpuno funkcionalna u narednih nekoliko sati.

„Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i vrlo brzo su vraćeni u funkciju čim je uspostavljen interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti zaposlenima u Elektroprivredi koji su, u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema, danas besprijekorno radili na rješavanju problema. Naravno, izvinjavam se našim potrošačima zbog današnjih neugodnosti“, rekao je Buljubašić.

On je naglasio da su ovakve situacije moguće i u budućnosti te je istakao važnost stabilnosti energetskog sistema.

„Kada dođe do pada na 400 kV dalekovodu, dolazi do pada i nižih dalekovodnih sistema – 220 kV i 110 kV, što onemogućava uspostavljanje balansa između potrošnje i proizvodnje. Važno je napomenuti da su prije ovog incidenta svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u punom pogonu i ne možemo reći da je krivica na Elektroprivredi BiH“, poručio je Buljubašić.

Na kraju razgovora, Buljubašić je izjavio da trenutno nije zahvalno tražiti krivce.

„U ovako ozbiljnom ispadu, Elektroprivreda BiH je vrlo brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema kako bi se ponovo uspostavila stabilnost energetskog sistema. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi nezahvalno – pustit ćemo da se struka time pozabavi u narednom periodu“, zaključio je Buljubašić

【Izvor: federalna.ba】.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *