Direktnu kupovinu vakcina mogu i treba da vrše vlasti entiteta i distrikta

Direktnu kupovinu vakcina od proizvođača protiv koronavirusa mogu i treba da vrše nadležne zdravstvene vlasti entiteta i Brčko distrikta po istom principu kako nabavljaju i sve ostale vakcine za redovno vakcinisanje stanovništva – rečeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Na taj način je odgovoreno na upit Fene tom nadležnom državnom ministarstvu za nabavku vakcina, budući da BiH na nivou države nema ministarstvo zdravstva, o tome ima li namjeru BiH s nivoa države početi proces direktne nabavke vakcina.

Napominju da je RS već započeo nabavku vakcina, a sve aktivnosti Ministarstva civilnih poslova vode se u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima te su koordinirali nabavku kroz međunarodne mehanizme: “Dodatno, vlasti na državnom nivou ne mogu stvarati finansijske obveze drugim nivoima vlasti.”

Uz konstataciju Fene da je od Vijeća ministara zatraženo da se pokrene proces direktne nabavke vakcina od proizvođača Pfizer koji pregovara jedino s državama, iz Ministarstva ističu da će koordinirati sve aktivnosti koje se od njih zatraže i o mogućnostima, kao i do sada, informirati nadležne zdravstvene vlasti.

“Mi samo koordiniramo”

Na pitanje namjerava li Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva kao nadležne institucije, formirati tijelo koje bi se bavilo direktnom nabavkom vakcina od proizvođača po uzoru na tijelo koje je oformila Vlada Federacije BiH, iz Ministarstva su kazali da oni samo koordiniraju aktivnosti u području zdravstva.

U Bosnu i Hercegovinu do sada je stiglo oko 90.000 doza vakcina. U pitanju je 30.000 doza vakcina Sinovac koje je donirala Republika Turska, iz COVAX mehanizma stiglo je 26.400 doza vakcina AstraZeneca i 23.400 doza vakcina Pfizera, a Republika Srbija je donirala BiH 10.000 doza vakcina Covishield.

Federacija BiH je dobila 15.210 doza Pfizer vakcina i 17.100 doza AstraZeneca vakcina. Donacija iz Srbije je u cijelosti za Federaciju, dok je u okviru donacije Turske za Federaciju osigurano 17.980 doza Sinovac vakcina.

RS je dobio 7.020 doza Pfizer vakcina, 8.600 AstraZeneca vakcina i 11.020 Sinovac vakcina što je donacija Turske. Dodatno, RS raspolaže vakcinama koje je nabavila u skladu sa svojim nadležnostima putem direktne nabavke.

Brčko distriktu proslijeđeno je 1.170 komada vakcina proizvođača Pfizer, 700 doza AstraZeneca i 1.000 doza vakcina Sinovac iz donacije Turske.(rsa,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *