Dijaspora za spas Bosne i Hercegovine

Uvodničar Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida Kanada vidi vrlo snažan potencijal u bh. dijaspori koji bi mogao mobilizirati međunarodnu zajednicu i građane Bosne i Hercegovine da odlučnije krenu u borbu za spas države.

Ramić je usvom obraćanju istakao potrebu uspostavljanja strategije bh. diplomatije i lobiranja, što bi uključivalo i bolju koordinaciju svih bh. organizacija, zajednica, instituta i akademija u dijaspori.

– Mi već kao država imamo odlično pojedinačno djelovanje mnogih uspješnih ljudi i žena u dijaspori, ali to sada, kada se treba braniti, nije dovoljno. Treba nam zajednički rad i usmjeravanja veoma značajnih resursa koje dijaspora ima i koji nisu samo materijalne prirode, već sve više i naučne, kulturne, političke i svake druge prirode – istakao je Ramić.

Član grupe Restart Suad Đozić govorio je o građanskom aktivizmu kao nužnom alatu za rješavanje teških problema u društvu.

-U Bosni i Hercegovini je ta pojava do sada bila u sferi nečeg egzotičnog. Međutim, građani su konačno shvatili da se izborima ne postižu nužne i potrebne promjene – istakao je Đozić.

Meho Kapo je decenijama aktivista u bh. organizacijama u Kraljevini Švedskoj i podvlači prvenstveno važnost povezivanja i samoorganiziranja na lokalnom nivou u zemljama boravka, pa onda i globalnog uvezivanja bh. građana zajedno sa aktivistima u domovini.

-Smatram važnim da se građanski aktivizam što više vidi i čuje u medijima. Mediji imaju tu ulogu, ali i odgovornost da promovišu glas slobodnih građana kako bi se što jasnije mogla vidjeti istina – tvrdi Kapo.

Potrebna nam je šira koalicija najprije domaćih snaga, od političkih partija, civilnog sektora i građanskih aktivista koji će otvoriti jedan širi forum o važnosti opstanka zemlje i sagledavanja svih manjkavosti ovog sistema u proteklih 26 godina – kazao je Dino Salihagić, organizator protesta u Briselu.

Također navodi da je napad na Ukrajinu konačno materijalizirao ruski negativan utjecaj, te da izolacija Putinove Rusije otupljuje oštrice domaćih separatista i evropskih desničara, što je sada povoljno za Bosnu i Hercegovinu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *