Dijabetičarima u FBiH podijeljeni kineski glukometri koji pokazuju netačne podatke

U Federaciji BiH trenutno su u upotrebi glukometri koji bi mogli biti izuzetno šteti za djecu oboljelu od dijabetesa, prvenstveno jer nisu registrovani u međunarodnoj bazi aparata za mjerenje glukoze u krvi te, u odnosu na ostale glukometre, pokazuju odstupanja kod mjerenja.

U pitanju su glukometri čija se mjerenja ne podudaraju, niti sa senzorom koje dijete nosi u sebi, niti sa drugim glukometrima, a sporni aparati se u Kantonu Sarajevu dijele od prošle godine kada je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor sa firmom “Bauerfeind”, piše Klix.ba.

Od 62 podijeljena aparata u Sarajevu, čak 45 pokazuje odstupanje.

Kantonalno udruženje oboljelih od dijabetesa smatra da kineski glukometri “Medisign GH82” nisu nikako ni trebali biti nabavljeni jer se ne nalaze bazi Medavala – međunarodnog registra uređaja i bazu podataka za aparate za mjerenje krvnog pritiska, mjerenje glukoze u krvi i puls i sl.

Zbog netačnog mjerenja i ukoliko se ne reaguje pravovremeno, ovi glukometri kod pacijenata mogu uzrokovati hipoglikemičnu komu, a zatim i smrt.

Roditelji djece koja boluju od dijabetesa a koji su svoja iskustva podijelili za ALJazeeru i kojima su podijeljeni sporni aparati, obraćali su se domovima zdravlja, ali ih oni upućuju na adresu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, dok se oni pozivaju na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U zvaničnom uputstvu stoji da se uređaji mogu testirati uz originalnu tečnost, ali ona nije došla uz podijeljene uređaje jer uređaj nije registrovan, prenosi Klix.ba.

Ostaje pitanje kako je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u promet pustila nepotpun uređaj i uređaj koji uopšte nije registrovan u međunarodnoj bazi kao podoban za pacijente oboljele od dijabetesa? (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *