‘Diaspora Invest’: BiH može biti glavna destinacija za prenos proizvodnje

Arman Curić, rođen 1985. u Mostaru, za vrijeme studija dobio je priliku za rad u Norveškoj gdje se povezao s profesionalcima u građevinskom sektoru.

Nakon nekoliko godina u građevini, Curić je dobio priliku za rad u penzionom osiguranju, a uporedo s tim je vodio administrativne poslove jedne manje građevinske kompanije.

– Stekao sam značajno iskustvo u građevinskom sektoru, a istovremeno sam ga povezao sa onim znanjima i vještinama iz državne službe, posebno po pitanju organizacije rada i praćenja zakonskih procedura. Nekad oko 2016. sam se odlučio da ta znanja prenesem u novi biznis i usmjerim se prema trgovini nekretninama i stanogradnji u Norveškoj – rekao je Curić koji je danas i direktor kompanije “Interprodukt” u Mostaru.

Višegodišnjim radom u građevini, prepoznao je veliku potrebu za građevinskim materijalom u Norveškoj, ali i u cijeloj Evropi. Svjedočeći ogromnom prilivu roba iz zemalja istočne Evrope, ali i sa drugih tržišta, Curić je uvidio priliku za bh. tržište, zbog izvanrednog spoja blizine, garancije kvaliteta i prepoznatljivo vrijednih radnika.

– Tako je i krenula priča s “Interproduktom” u Mostaru. Danas na tržištu nudimo sve vrste stolarija od PVC-a, aluminija, te proizvode za građevinu od stakla. Mislim da smo drugačiji od ostalih po organizaciji posla, visokom nivou odgovornosti prema radu i kupcima, kao i pristupačnosti za kupce bilo da se radi o savjetovanju, konkretnoj ponudi ili pak reklamaciji. Tu smo 24 sata svaki dan za naše klijente, i to je ono što bosanskohercegovačke firme može učiniti trajnim partnerima širom Evrope – dodao je Curić.

U narednom periodu očekuju razvoj saradnje sa školama, te žele pokrenuti praktičnu nastavu. Curić vjeruje da se mora raditi na razvoju kadrova, te da će samo tako mladi vidjeti svoju šansu da ostanu u BiH. Vrijeme pandemije je donijelo i izazove.

– Firma je bila zatvorena nepuna dva mjeseca, ali smo sve obaveze prema državi i radnicima ispunili. Volio bih da sam vidio nešto veći stepen reakcije i podrške u ovom vremenu od strane države. Želim navesti primjer saradnje kroz tehničku podršku sa USAID Projektom “Diaspora Invest”. Takva vrsta kooperacije, pa makar na nekom obliku uvezivanja, može biti od koristi svakom privredniku – poručio je Curić.

Po njegovim riječima, tržište zapadne Evrope je ogromno i zahtjevno, te se samo uz veliki nivo profesionalnosti i ulaganje u kadrove i opremu može biti konkurentan.

– Već u ovoj kalendarskoj godini krećemo sa izgradnjom proizvodnog pogona od nekih 1.100 kvadratnih metara što podrazumijeva nabavku novih savremenijih strojeva za preradu plastike, aluminija i stakla, a samim tim i zapošljavanje novih radnika. Želimo biti primjer i kroz ovu priču o dijaspori – kazao je Curić.

Istakao je da uloga dijaspore u privrednom životu BiH ima veliki potencijal koji nije do kraja iskorišten, te da veliki broj uspješnih Bosanaca i Hercegovaca živi vani koji svojim znanjem i iskustvom mogu učiniti puno za razvoj privrede u BiH.

– Mi konkretno očekujemo u periodu od tri godine da imamo zvanična predstavništva firme, osim Norveške, i u još nekoliko evropskih zemalja. Kada razmišljaju o prenošenju proizvodnje iz nekih drugih dijelova svijeta, mnogi u Evropi gledaju upravo u nas. Možemo iskoristiti tu šansu – zaključio je Curić, saopćeno je iz Projekta “Diaspora Invest”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *