Detaljni pregledi automobila na prelazu Gradiška

Detaljnije kontrole putnika u autobusima i u putničkim motornim vozilima biće nastavljene do kraja 2023. godine

Na prelazu Gradiška pojačana kontrola putničkog prometa

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prilikom pojačane kontrole putničkog prometa na Graničnom prelazu Gradiška oduzeli su raznu robu čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 10.000 KM

U periodu pred kraj godine, kada predstoji pojačan dolazak građana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, kao i pojačan ulazak stranaca u BiH, carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje provodit će detaljne kontrole autobusa i putničkih motornih vozila koja ulaze u carinsko područje BiH.

Tako su već na Graničnom prelazu Gradiška provodeći pojačane kontrole putničkog prometa carinski službenici otkrili i oduzeli veću količinu neprijavljene robe. Detaljnom kontrolom autobusa koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Neum, pronašli su i privremeno oduzeli mobilni telefon“XIAOMI 13 T Pro 512 GB“, monitor „MSI optiks G24DGP“, televizor „FIRE 40“HD Smart, 36 pari obuće (različite robne marke i veličina), ženske torbe (različite robne marke), sunčane naočale i sl.

Procijenjena vrijednost oduzete robe iznosi 7.500 KM.

Nadalje, detaljnim pregledom drugog autobusa otkriveno je neprijavljenih 14 cilindara za teretna vozila u vrijednost oko 3.000,00 KM.

Nastavljajući aktivnosti na otkrivanju neprijavljene robe, carinski službenici na graničnom prelazu Gradiška izvršili su pregled putničkog vozila i otkrili veću količinu parfema. Parfemi su bili različitih amabalaža u količini od 97 komada, kao i 147 komada testera. Također, pri kontroli autobusa pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba, a radilo se o dijelovima kočionog sistema motornog vozila “TOYOTA“.

– Podsjećamo sve građane da prilikom ulaska u carinsko područje BiH sa sobom mogu unijeti stvari u svom ličnom prtljagu u vrijednosti do 600 KM bez plaćanja uvoznih dažbina. Sve što prelazi spomenutu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje – navodi se u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje.

Detaljnije kontrole putnika u autobusima i u putničkim motornim vozilima biće nastavljene do kraja 2023. godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *