Detalji izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

Rok za izradu dokumentacije Požega-Kotroman je 42 mjeseca, dakle trebao bi da bude gotov 26. juna 2023. godine

0
731

Ovih dana završen je jedan od zahtjevnijih radova na dionici autoputa Sremska Rača – Kuzmin. Postavljen je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u dijelovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon 6 mjeseci postavljena na stubove. To je korak bliže izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo.

Vrijednost komercijalnog ugovora izgradnje ovog autoputa, koji je potpisan prije nešto više od 3 godine (19. decembra 2018.), je 250 miliona eura i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona eura) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman (25 miliona eura). Projekat se finansira iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije, piše Blic.

Investitor su JP „Putevi Srbijeˮ, a izvođač radova je Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi Ve Ticaret A.S. ogranak Beograd. Komercijalnim ugovorom predviđeno je da kompanija Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Kako su za “Blic Biznis” rekli iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u toku su radovi na dvije glavne dionice:

– izvođenje radova na mostu preko Save, gdje je izvođač obećao završetak radova na mostu do kraja 2022. godine;

– izvođenje radova na trasi autoputa Sremska Rača-Kuzmin, gdje je izvođač obećao završetak radova na trasi do kraja 2023;

Sremska Rača – Kuzmin

Ova dionica, ukupne dužine 18 kilometara sa sve mostom preko Save, je projektovana za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na sat i imaće po dvije trake, kao i jednu zaustavnu, u oba smjera.

Kako kažu iz resornog ministarstva Srbije predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje je u toku izgradnja mosta preko Save, dužine 1.327 metara.

Pored mosta preko Save, gradit će se i most preko rijeke Bosut, ali i petlje Bosut i Kuzmin. Petlja Kuzmin će spajati autoput Beograd-Šid i autoput Kuzmin-Sremska Rača.

Donijeta su sva rešenja o eksproprijaciji na cijeloj dionici autoputa Sremska Rača-Kuzmin, a 9. juna 2021. godine izdata je građevinska dozvola za ovu trasu puta.

Požega – Kotroman

Kako za “Blic Biznis” kažu iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, studija opravdanosti sa idejnim projektom dionice Požega – Kotorman. Saradnja na izradi plansko-tehničke dokumentacije se realizuje sa turskom kompanijom Tasyapi.

“Komercijalnim ugovorom predviđeno je da turska kompanija Tasyapi izradi Studiju izvodljivosti sa Idejnim projektom za Požega – Kotroman. Projektant za izradu dokumentacije je Saobraćajni institut CIP, a vrijednost projekta iznosi 25 miliona eura. Rokovi za projektovanje se računaju od dana stupanja Komercijalnog ugovora na snagu, kažu iz ministarstva.

Rok za izradu dokumentacije Požega-Kotroman je 42 mjeseca, dakle trebao bi da bude gotov 26. juna 2023. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here