Detalji akcije “Šljivice”: Uhapšeno 13 osoba, jedna u bjekstvu

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela
sipa objavila detalje akcije sljivice u kojoj je uhapseno 13 osoba
(Akcijom SIPA-e bila je obuhvaćena i Tuzla – Foto: Ilustracija)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine proveli su jučer operativnu akciju kodnog naziva „Šljivice“ te izvršili pretrese osoba, objekata i pokretnih stvari na 18 lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Bosanskog Šamca, Bijeljine i Zvornika po naredbama Suda Bosne i Hercegovine.

– Jedna osumnjičena osoba je u bjekstvu, dok je 13 osumnjičenih osoba lišeno slobode tokom provođenja operativne akcije te su u svojstvu osumnjičenih, a  po ovlaštenju tužioca, ispitani u prostorijama SIPA-e, nakon čega se sa osobama postupalo u skladu sa uputama postupajućeg tužioca.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivično djelo „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, „Nedozvoljeno skladištenje robe”, „Nedopuštena trgovina” i „Pranje novca“, propisanim Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju SIPA-e.

Također, prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela za koja se sumnjiče osumnjičene osobe, te u vezi sa počinjenjem drugih krivičnih djela.

– Radi se o 36.500 paklica cigareta, novac – cca 9.000 KM, tri putnička motorna vozila, oko 100 kg duhana u listu, oko 230 kg rezanog duhana, filteri prazni za punjenje cigareta – cca 59.000 komada, dvije mašine za rezanje duhana, dvije mašine za  punjenje cigareta, pet ručnih mašina za punjenje cigareta, tri digitalne vage, 15 mobilnih telefona, 14 SIM kartica i jedan snimač videonadzora. Vrijednost privremeno oduzete robe i predmeta je oko 450 000 KM – istakli su iz SIPA-e. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *