Detalji akcije “Pills”: Prodavali lijekove bez dozvole izvan prodajnih mjesta

0
264
Tuzilastvo BiH detalji akcija pills nedozvoljena prodaja lijekova
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiva)

Po nalogu Tužilaštva BiH na području oba entiteta, provodi se akcija kodnog naziva “Pills” u borbi protiv neovlaštenog prometa medikamenata.

Postupajući po nalogu i u koordinaciji sa tri tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, uz podršku policijskih agencija iz oba entiteta, na području Sarajeva, Bijeljine i Maglaja, vrše lišenja slobode i pretrese objekata koji koristi više osumnjičenih osoba.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duži vremenski period, suprotno Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, vršili nabavku u inostranstvu i distribuciju na području Bosne i Hercegovine medikamenata koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet na području BiH, koji su stavljani u promet izvan farmaceutskih prodajnih mjesta, te ne posjeduju važeće i potrebne ateste i odobrenja za stavljanje u promet.

Na taj način, osumnjičeni su za sebe ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist a nanosili štetu građanima i korisnicima medikamenata, uz opasnost ozbiljnog ugrožavanja zdravlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon što se izvrše pretresi radi prikupljanja dokaznog materijala, kao i lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiteljima koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here