Detalji akcije “Kolonija”: Veliki broj uhapšenih, sumnjiče se za krađe, zloupotrebe, pronađena droga i oružje

Policijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva “Kolonija”.

Policijska akcija usmjerena je protiv osoba koja zajednički djeluje na području Kantona Sarajevo i svojim djelovanjem već duži vremenski period vrše krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” iz člana 340. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. stav 1. KZ FBIH, te krivična djela “Razbojništvo” iz člana 289. i “Teška krađa” iz člana 287. istog Zakona.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo, te je lišeno slobode 14 lica inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć.(1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K.(1987.), H.H. (1991.), dok se lica koja su obuhvaćena ovom istragom H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru. Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge “Canabis Sativa L”, “Amfetamin”, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima “Zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja” iz člana 383., “Primanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. i “Protuzakonito posredovanje” iz člana 382. i “Davanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 381. KZ FBiH.

Vezano za navedena koruptivna krivična djela lišene su slobode četri osobe, te su na osnovu naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a isti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima. Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, saopćili su iz MUP-a KS i FMUP-a. (Faktor)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *