Deset vrsta pasa idealnih za svaki tip osobe

Udomljavanje ili kupnja pasa je velika odluka, pogotovo kad je poznato da pasmine imaju različite karakteristike. Otkrijte koja je pasmina najbolja za vas s obzirom na vaš karakter.

1. Pekinezer

Možda izgleda slatko i milo, ali ova pasmina je iznimno samodopadna i samopouzdana. Pekinezer želi biti ‘glavni’ u kući, pa će se nametati u svakoj situaciji. No budite uvjereni, počet će se ponašati pouzdano i dobro tek kad zadobijete njegovo povjerenje. Upravo zato ova je pasmina savršena za lidere, odnosno osobe koje imaju autoritet u svojoj okolini, piše Zadovoljna.hr.

2. Njemački ovčar

Teško je pronaći pasminu koja je odanija od njemačkog ovčara. Oni su inteligentni, zaštitnički nastrojeni i žele služiti svojem vlasniku najbolje što mogu. Savršeno su društvo osobama koje se nose s mnogim odgovornostima, te trebaju nekoga tko će podijeliti dio ‘briga’.

3. Jack Russellov terijer

Jack Russellovi terijeri su pametni, ali svojeglavi psići koji se ponašaju po vlastitom nahođenju. Agilni su i imaju mnogo energije, pa se odlično uklapaju u obitelji s malom djecom.

4. Bigl

Biglovi su zaigrani i aktivni, te su stalno u potrazi za novim pustolovinama. Ako ne pazite dobro na njih i ne posvećujete im mnogo pažnje, brzo će se naći u problemima. Odlična su pasmina za samce koji uživaju u društvenim interakcijama.

5. Korgi

Uvijek nasmiješena lica korgija otkrivaju da je ova pasmina ‘duša’ svake zabave. Uvijek su spremni za šetnju i igru. Štoviše, često puta imaju problema fokusirati se samo na jedan zadatak, pa ih treba držati na oku.

6. Labrador retriver

Zovu ih idealnom pasminom za obitelji s djecom, jer su iznimno topli, privrženi i empatični. No ovi veliki psi obožavaju biti stalno u pokretu – bez obzira planirate li otići na plažu, uspeti se na brdo ili prošetati svojim naseljem. Upravo zato ovo je savršena pasmina za sportske tipove.

7. Francuski buldog

Možda su mali rastom, ali zato imaju veliki karakter. Neka vas namršteno lice francuskog buldoga ne prevari – riječ je o vrlo prijateljskoj pasmini, ali s dozom tvrdoglavosti. Dobra su odluka za fleksibilne osobe koje se neće rasrditi kada shvate da je njihov ljubimac izgrizao omiljene cipele ili kauč čak i nakon tečaja odgoja i socijalizacije.

8. Sibirski haski

Ova je pasmina idealna za ljude koji vole provoditi vrijeme na otvorenom – osobito ako je riječ o hladnijim predjelima s niskim temperaturama i mnogo snijega. Iako se smatraju dobrodušnim i poslušnim psima, mogu biti dominantni te zahtijevati mnogo pažnje.

9. Chow chow

Ovo ja pasmina iznimno suzdržana i sličnija mačkama nego psima. Na trenutke vam se može činiti kao da imaju glavu ‘u oblacima’, no to uopće nije istina. Inteligentni su, ali se drže po strani, te ne zahtijevaju mnogo pažnje ili maženja.

10. Rodezijski gonič lavova

Ova pasmina obožava istraživati, i ne boje se uprljati šapice. Ponekad su nestašni, i ne boje se izdvojiti iz mase. Upravo zato rodezijski gonič lavova je izvrstan odabir za sportske tipove, ali i pojedince koji ne vole igrati po pravilima ostalih. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *