“Deset u pola” Danisa Tanovića u svim kinima u BiH

"Deset u pola" je premijerno prikazan na 27. Sarajevo Film Festivalu, potom na festivalima u Turskoj u Istanbulu - Bosphorus Film Festival, u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu, Zagreb Film Festivalu i Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu

0
454

Nakon regionalne turneje na kojoj su pozdravili publiku u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu i u Kranju, ekipa komedije “Deset u pola” Danisa Tanovića pozdravila je publiku i u Sarajevu, gdje se u petak navečer okupio veći dio ekipe filma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izudin Bajrović, jedan od glavnih glumaca, ističe da je ovaj film napravljen za publiku.

“Film je napravljen da se svidi običnim ljudima, film o običnim ljudima koji se treba dopasti običnim ljudima. Film je duhovit, bajkovit, topao. Volim ga nazvati bajkom o Sarajevu”, rekao je Bajrović.

Unatoč početnim neprilikama u kino-distribuciji ovog filma na području cijele Bosne i Hercegovine, postignut je dogovor i film će biti prikazivan u svim kinima u BiH, istaknuo je producent filma Jovan Marjanović.

“To je velika stvar jer to je ono zbog čega smo film napravili – zbog publike. Nadamo se će ljudima komedija Danisa Tanovića ovaj period učiniti zabavnijim. Film je zabavan i topao, nešto što može unijeti dozu humora u ova vremena, koja su ipak ovakva kakva jesu – teška. Film je u sniman u takvim vremenima i direktno se referira na taj period, svi ćemo se u tome prepoznati. To je film o prijateljstvu, porodici i tradicionalnim vrijednostima, ispričan na lijep, human način”, rekao je Marjanović.

Marjanović je na početku projekcije u Cineplexxu Sarajevo pozdravio publiku i zahvalio Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministru Samiru Avdiću na podršci kinematografiji i na podršci ovom filmu, partnerima BH Telecomu i Visit Sarajevo koji je bio partner regionalne promocije, te svima koji su podržali ovaj film i pomogli da se realizira.

Avdić je rekao kako je “Deset u pola” sjajna priča te da Vlada Kantona Sarajevo u potpunosti podržava kinematografiju i sve ono što je vezano za umjetnost.

“Zahvaljujući poticajima za filmsku industriju, sada ćemo biti prostor u kojem će naši producenti biti u mogućnosti da dovode svoje kolege iz inostranstva i tako povećaju obim produkcije u Kantonu Sarajevo”, rekao je Avdić.

“Deset u pola” je premijerno prikazan na 27. Sarajevo Film Festivalu, potom na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival, u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu, Zagreb Film Festivalu i Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Regionalni kino-distributer filma je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Komediju “Deset u pola” publika može pogledati na redovnom repertoaru kina u BiH, regiji i u većim evropskim gradovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here