Deset godina od velikih protesta u Tuzli: Mali broj građana okupio se ispred zgrade Sodaso (Foto)

S obzirom da nije bilo efekta, protesti su postali masovniji, radnicima su se pridružili i građani i neke skupine i sve je eskaliralo 7. februara 2014. godine
u tuzli obiljezena deseta godisnjica od velikih februarskih demonstracija
Ispred zgrade Sodaso okupio se mali broj građana (Foto: D. Zabuš)

U Tuzli je danas simbolično obilježena deseta godišnjica februarskih protesta iz 2014. godine. Pred devastiranom zgradom nkadašnjeg hemijskog kombinata „Sodaso“, poslije rata sjedištem Vlade TK, okupili su se oni koji su učestvovali u protestima tražeći svoja prava.

Protesti te 2014. godine su počeli 5. februara kada su radnici uništenih tuzlanskih fabrika tražili da se riješi njihov problem. Dolazili su pred zgradu u kojem je bila Vlada TK i tražili od tadašnjeg premijera Seada Čauševića da im pomogne. S obzirom da nije bilo efekta, protesti su postali masovniji, radnicima su se pridružili i građani i neke skupine i sve je eskaliralo 7. februara. Zapaljena je zgrada „Sodaoso“, zgrada Opštine Tuzla, itd.

Poslije toga, ništa se nije epohalno desilo, a radnici su i dalje tražili samo ono što su zaradili. Opšte je mišljenje da je snagu protesta svjesno razvodnila grupa karijerista okupljenih u tzv. Plenumu građana.

Među radnicima koji su tada tražili svoja prava je i Hasan Užičanin, nekadašnji radnik Fabrike obuće „Aida“ Tuzla. On i njegov kolektiv bili su poznati po svakodnevnim protestima, blokadama ceste, traženju plata i povezivanja radnog staža.

Za nas radnike, vrijedilo je. Uvezan nam je radni staž. Nikada to niko ne bi uradio da mi nismo radili ono što smo radili. Blokirali smo puteve, zatvarli sve. Nema šta nismo radili. Ja bih i danas išao u proteste, ali niko neće. Narodu je izgleda dobro“- kazao je Užičanin.

Sakib Kopić, bivši radnik „Polihema“ i predsjednik Sindikata solidarnosti, koji je bio i uhapšen tokom demonstracija, podsjeća da su tuzlanski nekadašnji giganti, ugašeni, privatizovani, uništeni.

Sve te firme u TK su uništene, poharane, opljačkane, opustošene, propale. Radnici poslani na biro, firme otišle u stečaj. Sve se to izdešavalo. Nažalost, nakon tih neuspjelih protesta, radnici su izgubili volju za daljnjom borbom, misleći da ne mogu ništa uspjeti“- priča Kopić.

On naglašava da je danas gora situacija nego prije deset godina.

Samo revolucijom možemo poništiti sve one zakone koje su donijeli političari na štetu i države i građana. Oni imaju imunitet da kada postanu političari, zastupnici i parlamentarci, zaštićeni su od bilo kakve odgovornosti“- naglašava Kopić i poručuje da nema više s kime da se bori jer omladina napušta BiH, a oni koji ostaju, ne žele nikakve promjene. (tl)

Podijeli

2 0 komentara

  1. I sta se dobilo? Opet ce obnovit zgradu od narodnih para, Causevicu dobro, Imamovic bjezao u Sarajevo dok je opstina gorila. Onaj lik koji je navodno sve zakuho pobjego u Austriju, dobio azil. Dok ne padne nekom glava, nece na bolje.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *