Dešavanja u NSRS su napad na suverenitet BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine dešavanja na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini RS-a smatra postupkom sistemskog rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i otvorenog kršenja Dejtonskog sporazuma.

Današnji postupci u Narodnoj skupštini se ne mogu ocijeniti nikako drugačije nego kao korak ka namjeravanoj secesiji ovog dijela države Bosne i Hercegovine. Podsjećamo činitelje međunarodne zajednice da je Opći okvirni sporazum za mir akt koji je usvojen sa ciljem integracije države. U Članu I je navedeno da će strane “posebice potpuno poštovati međusobnu suverenu jednakost, rješavati sporove mirnim putem, te se suzdržati od svake akcije prijetnjom ili uporabom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine.”

S obzirom da se posljednje aktivnosti odigravaju pod direktnim patronatom Republike Srbije i predstavljaju grubi napad na suverenitet, cjelovitost i političku neovisnost Bosne i Hercegovine, svaku raspravu i fokusiranje na druge teme kojim se ne adresira problem otvorenog kršenja Općego okvirnog sporazuma za mir smatramo bespredmetnom i sekundarnom.

SDP BiH očekuje hitnu reakciju međunarodnih institucija na sankcionisanju odgovornih i suzbijanju prijetnje suverenitetu Bosne i Hercegovine iz vladajućih političkih krugova u bosanskohercegovačkoj administrativnoj jedinici RS.

Svako daljnje odlaganje sankcija odgovornim za avanturu koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona predstavlja u stvari kupovinu vremena za one koji su se za zaštitu svog sumnjivo stečenog carstva spremni boriti preko leđa svojih obespravljenih sugrađana.

Svako ko misli da je vlastodršcima koji se kunu u interese svako svog naroda preči interes tog naroda nego vlastito bogatstvo i imanje gorko se vara. Zato pozivamo građane Bosne i Hercegovine da ne nasjedaju na ove provakacije. Bosna i Hercegovina će opstati i biti zemlja ravnopravnih i jednakih građana i naroda – navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *