Derviš Čičko: Korupcija i ogromni činovnički aparat problemi su Tuzle koje niko ne rješava

Generalno, ja mislim da je sadašnja izvršna vlast zadnjih petnaest godina na čelu sa gradonačelnikom definitivno potrošena, potpuno negativno birokratizirana i bespovratno moralno, politički i menadžerski urušena do neprepoznatljivosti

1
612
Derviš Čičko: Tuzla je zapušten grad! (Foto: Arhiva)

Nedavna vijest o tome da se poznati tuzlanski intelektualac, privatni biznismen, bivši sportista i društveno-politički analitičar, mašinski inžinjer Derviš Čičko, namjerava kandidovati za mjesto gradonačelnika Tuzle na izborima 2024. godine, izazvala je nemalo zanimanje javnosti.

Već je bio kandidovan za tu poziciju na prošlim lokalnim izborima, ali su ga iz, tada njegove Naše stranke, izigrali, nakon čega je napustio NS i trenutno je nestranačka osoba. Ako se kandiduje za lokalne izbore kroz dvije godine, bit će nezavisni kandidat, rekao je.

– Mnogi me pitaju zar nije rano da se sada govori o kandidaturi za izbore 2024. godine, kada tek slijede Opći izbori, 2. oktobra ove godine. Rekao sam da nije rano i da najava kandidature ima smisla s obzirom na to da se godinama u Gradu Tuzli ništa ne mijenja nabolje. I da sve što sam govorio minulih godina, aktuelno je i danas. Jednostavno, naš grad je zapušten! – kaže Čičko u razgovoru za portal TuzlaLIVE.ba.

BUDŽET SE SISTEMSKI DEVASTIRA NA PREKOBROJNU ADMINISTRACIJU

o Poznati ste kao osoba koja se ne libi popu reći pop, a bobu bob. Ili, direktno u lice. Često je Vaša tema kritika gradska administracija, a posebno gradski budžet?

– Unutrašnja struktura elementarne održivosti likvidnosti budžeta, potpuno je devastirana neutemeljeno napuhanom prihodovnom stranom. Posebno mislim na neutrošena sredstva i  kreditna zaduženja. S druge strane, rashodovna strana je dramatično opterećena nepodnošljivo preskupom i dva do tri puta prekobrojnom birokracijom i td. Riječ je  sistemskom devastiranju gotovo 30 posto budžeta na 2 do 2.5 puta brojniju birokraciju nego što je to potrebno gradu veličine Tuzle. Uzgred rečeno, simptomatično je da je prijedlog Nacrta budžeta za 2021.godinu bio niži za cca 6.5 miliona KM od onog iz 2020.godine., ali je ujedno njegova rashodovna strana viša za oko 600 hiljada KM. Taj princip se vidi i u aktuelnom budžetu.

Inž. Derviš Čičko: Vlast ima sve manju podršku iznevjerenih građana (Foto: MPt)

o Često ukazujete na neefikasnost javnih preduzeća i stalno bujanje gradske administracije, umjesto da se smanjuje i doprinese manjem opterećenju na budžet i poveća izdvajanja za životne potrebe građana.

– Javna preduzeća su izuzetno neefikasna i to nije problem dokazati. Dovoljno je pogledati njihove godišnje izvještaje. Dalje, zastrašujuće je raširena korupcija i, kako sam već spomenuo, ogromna činovničko-strukturna prekobrojnost uposlenika. Samo od decembra predizborne 2019. godine do novembra izborne 2020. godine zaposleno je u “korporativni” gradski organizam oko 200 novih uposlenika. Oni su nominalno bruto opteretili poreske obveznike za dodatnih oko 4.5 miliona KM godišnje. Treba li tome poseban komentar!?

TUZLA JE POPUT “TRKAČA OLOVNIH NOGU”

o Građani su, ipak, sadašnjoj vlasti dali povjerenje. Doduše, mnogo je onih koji smatraju da se ta vlast odrodila od onih koji su je birali. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

– Pobijedilo se po svaku cijenu na izborima, i to znakovito mizernim rezultatom. Ali, desetogodišnji aferimi rastrošnosti, demagoškog ideologiziranja stvarnosti bavljenjem “ritualnom ekonomijom ispraznosti”, neplanskog trošenja i potpunog uništenja realnog sektora, došli su konačno na naplatu. Nažalost, Tuzla kao društveno-politička i komunalna zajednica ne ide nigdje, stoji kao smiješni “trkač olovnih nogu” na ovoj strašnoj postpandemijskoj vjetrometini i to je ono najgore što nam se moglo desiti u ovoj teškoj situaciji. Suočeni smo sa dramatično konfuznom, neodlučnom i bezidejnom izvršnom vlašću, beznadežno zarobljenom u sopstvenom činovničkom svijetu daleko izvan stvarnosti.

o Aktuelni gradonačelnik tvrdi da je Tuzla “najpoželjnija sredina za život”, da smo u razvoju daleko ispred drugih i slično. Šta mislite o takvim “balonima od sapunice”?

– Jednostavno, ako se podrazumijeva da mi svi ostvarujemo svoje svakodnevne životne potrebe u okviru Grada od najmanje 70 posto i ako je vanrednim mjerama suspendiran njegov gotovo kompletan socijalni sadržaj, onda je smiješno da je, na primjer, Gradonačelnikov “odgovor” besmisleni i demagoški, rebalans budžeta ili izjava “da se ne smije niko prehladiti u Gradu, te će radijatori ostati topli”, i slične ispraznosti. U stvari, koliko god to izgledalo banalno, tu se najjasnije ogleda generalno neshvatanje situacije u kojoj smo se našli: pa nije pitanje da li su radijatori topli ili ne, to se podrazumijeva. Pitanje je kako pomoći građanima da plate njihovu “toplu produženost”. U tom smislu, svakako da ne treba gubiti iz vida da je momentalno u gradonačelnikovim rukama praktično koncentrirana ogromna vlast bez presedana, čak u poređenju i sa ratnim vremenima devedesetih godina. Prilično je jednostavna logika: kome i čemu služi bilo koja, bilo čija vlast, na bilo kojoj razini, koja ne shvaća da je izmišljena i da postoji samo zbog građana i da takav svoj smisao, posebno u teškim vremenima, pokazuje time da na vrlo jasan, konkretan način bude kolektivno i lično uz njih. Sve drugo su gluposti, laži i prevare.

ZLOĆUDNA POLITIKA GENERALNE IZGRADNJE GRADA

o Tvrdite da je aktuelna vlast potrošena, da više nema dobrih razvojnih programa, da zaostajemo za nekim drugim, čak mnogo manjim sredinama. Šta biste promijenili?

– To se, prije svega, odnosi na potpuno ostavljanje po strani najefikasnijeg najvažnijeg, fiskalnog oružja, bez čijeg se potpunog i suštinskog redizajniranja u sferi raspodjele sakupljenog novca građana Tuzle, osuđujemo na dodatno nezasluženu materijalnu i drugu patnju. U tom smislu, jasno se podrazumijeva i racionalna, neishitrena i postupna, ali sveobuhvatna reforma Gradske uprave, sa javnim preduzećima i ustanovama, uključujući politiku prema kulturi, sportu, a posebno spram zlućudne politike generalne izgradnje Grada, uključujući i razumni selektivni moratorij, tj. obustavu, uopšte građenja u užem dijelu Tuzle. Generalno, ja mislim da je sadašnja izvršna vlast zadnjih petnaest godina na čelu sa Gradonačelnikom definitivno potrošena, potpuno negativno birokratizirana i bespovratno moralno, politički i menadžerski urušena do neprepoznatljivosti. Takva kakva je sada, bez ozbiljnog “generalnog remonta”, nije potrebna građanima Tuzle.

Derviš Čičko: Ako se kandidujem, očekujem podršku svih koji žele bolju Tuzlu (Foto: TuzlaLIVE, arhiva)

o Kada govorite o zaostajanju u razvoju, možete li konkretno navesti neke činjenice, ali i ideje za promjenu takvog stanja?

– Životno najvažniji prioritet Grada kao društveno-političke zajednice i njene održivosti, jeste masivno bavljenje oživljavanjem zamrle, i gotovo uništene, Industrijsko-privredne zone. Neaktivnost je bazirana na fatalnoj i neoprostivoj nezainteresiranosti za njen razvoj gradonačelnika i Gradske uprave, tako da je “poslala” zadnjih petnaestak godina najmanje 7 do 10 hiljda radnih mjesta prema okolnim opštinama.

OČEKUJEM PODRŠKU SVIH KOJI ŽELE BOLJU TUZLU

Koji su to, po Vama, ključni komunalni prioriteti Grada?

– Vitalni komunalni problemi Tuzle su, prije svega, potpuni fijasko u neefikasnosti stvarnog i efektivnog širenja sisteme daljinskog grijanja. Time je prouzrokovana ogromna dodatna aerozagađenost urbanog dijela Tuzle i potpuno odsustvo bavljenja rješavanjem enormnog problema gazdovanja otpadnim vodama, fekalnim, industrijskim i atmosferilijama itd. Dalje, nedostatak bilo kakve suvisle politike prema sportu i kulturi, a posebno spram demolirajućeg “betoniziranja” užeg dijela Grada stampedom visokogradnje izvan bilo kakvih pravila planskog i svrsishodnog urbaniziranja. U tim oblastima imamo ogromne probleme koji se ne rješavaju godinama. O Zagušenom saobraćaju da i ne govorim, o semaforima i zaobilaznici. Uostalom, pitajte bilo kojeg vozaća šta misli o tome. Grad je u tome podbacio!

o Ako se kandidujete za mjesto gradonačelnika Tuzle 2024. godine, čiju podršku očekujete, odnosno, ko bi trebao glasati za Vas?

-U slučaju moje kandidature za gradonačelničku poziciju, koju treba bukvalno shvatiti kao i Vladimir Zelenski, “pokoran sluga narodu-ljudima” Tuzlacima, očekujem da glasaju svi naši sugrađani koji misle da su u Tuzli potrebne stvarne i vrlo konkretne organizacijske i komunalne promjene nabolje. I da je to moguće bez demagoških gluposti i praznih obećanja. Naravno, da Tuzla može, a i mora, puno bolje. Ako to iskreno želimozaključio je potencijalni kandidat za mjesto gradonačelnika Tuzle, Derviš Čičko, za portal TuzlaLIVE. (Razgovarao: Miroslav PETROVIĆ)

1 komentar

  1. Nemoj odustati, istina dao si mu vremena da razmislja kako ce pokrasti sledece izbore, nece spavati, a nema gdje drugo u dubiozu smo usli valja se vaditi,,skloni budalu da nam bude bolje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here