Denis Zvizdić u posjeti Tuzlanskom kantonu

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom pohvalivši rad Vlade TK.

0
239
Kadrija Hodžić i Denis Zvizdić (Foto: Ured premijera TK)

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je danas u posjetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s kojim je razgovarao o problemima s kojima se sureće TK, s posebnim osvrtom na putnu blokadu, te o saradnji sa višim nivoima vlasti.

Premijer Hodžić i Zvizdić usaglasili su stavove da TK ima dobre komparativne prednosti, koje može pretvoriti u konkurentske uz podršku viših nivoa vlasti. Dogovorena je saradnja u razumijevanju problema koje ima TK, te iskazan obostran interes za kreiranje pogodne poslovne sredine, sa razvijenim demokratskim kapacitetom, koji će moći približiti investicije ovom kantonu i BiH.

Sagledane su i moguće posljedice zbog negrađenja Bloka 7, te je izražena zajednička zabrinutost za energetsku budućnost TK.

Premijer Hodžić predstavio je rad Vlade TK u ovom mandatu ističući aktivnosti na polju borbe protiv korupcije i set zakonskih rješenja u tom pogledu, ističući preokrete u raspodjeli javnih sredstava, odnosno transparentnost u poticajima Vlade TK prema gradovima i općinama.

„TK je u neobjašnjivoj putnoj deblokadi, iako ima najviše stanovnika i najviše registriranih vozila, dakle najviše izdvaja sredstava za akcize, samim time finansira putnu infrastrukturu izvan Kantona. Ta blokada umanjuje konkurentnost preduzeća“, ustvrdio je premijer Hodžić govoreći o nedovoljnoj izgrađenosti cestovne infrastrukture za koju su nadležni viši nivoi vlasti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom pohvalivši rad Vlade TK. Ocijenio je da ova Vlada ima dobre razvojne politike, sa značajnim nivoom transparentnosti trošenja javnih sredstava, što kako je naveo, povećava nivo odgovornosti, ali i povjerenja između građana.

„TK ima usvojene Prostorne planove i projektno-tehničku dokumentaciju, spreman je da prihvati i realizira ozbiljne kapitalne investicije“, zaključio je Zvizdić ističući da je TK jedan od najvažnijih energetskih, privrednih, i ekonomskih bazena i dijelova BiH, i najvažnija karika na kojoj se bazira ekonomski razvoj kompletne BiH, industrijski bazen izuzetno važan za izvoz i za konkurentne prednosti BiH.

Govoreći o problemu putne blokade TK, Zvizdić je konstatovao da je kvalitetna infrastruktura neophodna za ubrzan i kvalitetan razvoj TK. Pozvao je Autoceste FBiH da ubrzanom dinamikom krenu u projektiranje i izgradnju neophodne infrastrukture, koja će povezati TK sa drugim dijelovima BiH, poručivši da TK treba da zauzme mjesto koje mu pripada, saopćeno je iz Ureda premijera TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here