Denis Bećirović zajednički kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH

Bećirović je danas na press konferenciji predstavljen kao zajednički kandidat stranaka 'Trojke' (SDP, NIP, NS) te SBB-a, NES-a

0
301
Denis Bećirović zajednički kandidat opozicije za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda (Foto: PS BiH)

Denis Bećirović iz SDP-a od danas je i zvanično kandidat za člana Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda.

On je danas na press konferenciji bloka opozicionih stranaka predstavljen kao zajednički kandidat stranaka ‘Trojke’ (SDP, NIP, NS) te SBB-a, NES-a.

– Proces je danas okončan. Ovo su bilo razgovori prijatelja, ljudi koji imaju jedan cilj. Nismo se mi ovdje okupili da bi se suprotstavili SDA, nego da bismo mijenjali sistem. Okupili smo se oko zajedničkog kandidata oko kojeg je okupljen najširi konsenzus i to nije sve, biće još partija koje će podržati Denisa Bećirovića. On je čovjek koji treba drugi put da pobijedi da bi osvoji mandat. On je i prošlo put pobijedio, ali su člana Predsjedništva BiH izabrali brojači. S ovakvom podrškom imaćemo člana Predsjedništva koji će biti istinski predstavnik svih građana i građanki BiH – rekao je ovom prilikom predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić.

Bećirović se zahvalio na kandidaturi i rekao da je današnji izbor simboličan, jer se održava kada BiH obilježava 30 godina od punopravnog prijema naše države u Ujedinjene nacije.

Podsjetio je na svoju prethodnu kandidatu u kojoj je osvojio veliki broj glasova.

Bećirović je bio kandidat SDP-a i na izborima 2018. godine, a zauzeo je drugu poziciju sa 194.688 glasova.

– Nije vrijeme za čestitke, ova bitka tek počinje. Vrlo teška je situacija u zemlji. Moramo se svi ujediniti. Mi ne smijemo biti zamjena za ovu vlast, mi moramo biti promjena – dodao je Bećirović i izazvao aplauz prisutnih.

Već sada je jasno da će se ključna borba na ovoj poziciji voditi između Bećirovića i kandidata SDA, vjerovovatno Bakira Izetbegovića.

Bećirović je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH. Rođen je 1975. godine u Tuzli i univerzitetski je profesor historije. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here