DEMONSTRACIJE U SRBIJI: Beograd u kandžama Moskve

2
502

Demonstracije građana u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, nisu najbolja preporuka srpskom diktatoru Aleksandru Vučiću pred početak razgovora s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, te početak njihove video-konferencije uz sudjelovanje i premijera Republike Kosovo, Avdulaha Hotija. Kao i u svim drugim masovnim protestima građana, dva su osnovna uzroka šteta sa gubicima u ljudstvu i materijalu: unutrašnji i vanjski.

Vučićev, kao i svaki diktatorski režim u svijetu, počiva na laži kao zvaničnoj državnoj ideologiji! Režim proizvodi lažnu sliku društva. Drugačiju od ogledala! Ljudima u Srbiji režim govori da imaju plaće od 500 eura, da Srbija ima najveći rast bruto nacionalnog dohotka u Evropi, da građanin ima odličan životni standard, da je Srbija velika vojna sila, da je lider u regionu, a da Merkelova prije jutarnje kafe zove vođu, Putin mu prije džoginga telefonira, a da Tramp ne može zaspati dok ne čuje milozvučne savjete srpskog vođe. Naravno, vođa sve zna o koroni zbog čijeg znanja prodavci drvenih sanduka imaju pune ruke posla!

Ideologija laži dizajnira istoriju, istorijske činjenice, a naročito sjajnu slobodarsku istoriju Srba koji su pet vjekova bili pod vlašću Osmanskog imperija. Naravno, genocid nad Albancima, i dva puta u prošlom vijeku nad Bošnjacima, nisu učinile srpske vojne strukture, pa su i Nedić, Mihailović, Ljotić, Mladić, Milošević, Karadžić i drugi, narodni junaci! Kosovo je Srbija! To oko Velike Srbije su laži, jer su istorijske granice Srbije ne samo prostor bivše Jugoslavije već i šire: Srbija do Tokija!

Vjerujući u vlastite laži, režim Aleksandra Vučića, uz neosporne uspjehe u gradnji auto-puteva i privlačenju stranih investicija bez obzira na ugovore nedostupne javnosti, živi u zabludi da medijska okupacija ne može dati prostora za drugačije mišljenje, smatra da je narod miran i zadovoljan. S druge strane, u kooperaciji sa Federalnom bezbjednosnom službom Rusije, pokušao je izvesti dva državna udara – u Makedoniji i Crnoj Gori, “znajući” da su Crnogorci Srbi, a da Makedonci jesu Srbi, ali sa „govornu manu“. Zaboravio je da Rusi mogu izvesti državni udar samo sa tenkovima! Vučićeve litije u „drugom oku u glavi“, su pokušaji žabe da se potkuje! Naravno, devastacija Bosne i Hercegovine je trajna obaveza vođe i kloniranog Vučića – Milorada Dodika. No, uzalud vam trud svirači!

Lažna slika Srbije, crtana bataljonom Vučićevih dobro plaćenih muha podrepašica, tabloida i tabloidnih televizija, dovela je do toga da je cijeli politički i društveni život postao tabloidan! Kultura kao i u svakog diktatora dovodi do potezanja pištolja! Međutim, slika praznih frižidera, imitacija života, presija na svako drugo mišljenje, jednostavno – diktatura režima, dovela je do masovne neposlušnosti građana. Dogodila se eksplozija istine! Ljudi su izašli na ulice tražeći slobodu da žive, da slobodno misle, da mirno žive sa drugima u Srbiji, ma kako bila siromašna, ali slobodna. Žele da žive danas i sutra, a ne u epskoj prošlosti Filipa Višnjića.

Unutrašnji tektonski procesi u srpskom društvu, doveli su do prave eksplozije. Nju su u Srbiji, što javno, što tajno, podsticali i očekivali stručnjaci iz Federalne bezbjednosne agencije Rusije. Prije pet godina su agenti FBS u Nišu instalirali Centar za vanredne situacije. Evropska unija je tražila od Srbije da taj centar ne može imati vojnu ulogu. Srbija je odgovorila pozitivno. Taj ruski Centar je trebao da pomogne građanima u vanrednim situacija vremenskih i drugih nepogoda i katastrofa. Kad su Srbiju zahvatile poplave i korona virus, Centar nije ništa učinio za građane. Tek u maju su agenti Federalne bezbjednosne službe Rusije avionom došli sa desetak kamiona – cisterni kojim su deratizirali ulice u Beogradu i Nišu! Vojno pojačanje je geeral major Aleksandar Živčenko, od prije desetak dana novi vojni ataše Rusije u Beogradu. Generali su vojni atašei samo u velikim silama.

Također, prije šest godina, u Beogradu je započela sa radom ruska multi-medijska kuća „Sputnjik“, koja u Evropi ima svoje urede samo još u Berlinu, Parizu i Londonu! Time je medijski utjecaj proruske politike u Srbiji dobio snažnu podršku. Još višu, proruskim političkim, bezbjednosnim i vojnim snagama u toj zemlji koju i javno izražavaju ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i vojni Aleksandar Vulin, čija bivša šefica, Mira Marković, dva desetljeća je živjela u Moskvi. Znamo li da je Moskva za „njet“ u Savjetu bezbijednosti, kad se izglasavala Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koji su nad Bošnjacima počinile snage bosanskih i Srba iz Srbije, dobila besplatno petro-hemijsku industriju Srbije, onda je sasvim jasno da je Beograd u kandžama Moskve!

Najnovije i buduće demonstracije u Srbiji, snažno će podržavati Moskva! Čak su se javno pojavili ruski državljani na zadnjim demonstracijama u Beogradu. Moskva savršeno zna da će Srbija ući u Evropsku uniju i NATO. Uostalom, Jeljcin je 2000. godine doveo ruski bataljon iz baze u Tuzli na aerodrom Petrovac kod Prištine. A Vladimir Putin, kao feš FBS je taj bataljon vratio u Rusiju i aerodrom predao Amerikancima! Ali, Moskvi je od golemog interesa da taj proces bude što teži i zato joj je važan uticaj proruskih snaga koji će činiti sve da što kasnije Srbija uđe u red naprednih država.

Sljedeći val demonstracija protiv režima u Srbiji bit će pod motom:“Ne damo Kosovo!“. Uprkos faktičkom stanju da je Republika Kosovo nakon sto godina antikolonijalne borbe postala suverena država. Igrajući na emotivnu stranu srpskog naroda, na psihološko i istorijsko značenje Kosova kao centra srpske duhovnosti i tradicije, Moskva će  sav mehanizam obavještajnih aktivnosti upotrijebiti da Srbe izvede na ulice.

Pitanje je sad: Hoće li Srbi izabrati život u prošlosti za život u budućnosti? Šumadijski: “Od izvora dva putića vode na dve strane”. Od toga kojim će putićem poći Vučić, zavisi budućnost Srbije i susjeda joj. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

2 Komentari

  1. Odličan tekst, samo treba ispraviti ovaj navod: ” Mira Marković, već dva desetljeća živi u Moskvi” (umrla je 14. aprila 2019. godine).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here