Deminiranjem šumskih površina u Maglaju omogućen nastavak radova na Koridoru 5C

Na lokaciji “Koridor 5C Medakovo-Ozimice”, 19 kilometara zapadno od Maglaja, završen je deminerski zadatak ukupne površine 98.267 metara kvadratnih.

Na ovom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Žepča, Busovače, Travnika i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva).

Tokom deminiranja kod Maglaja pronađeno je 55 komada NUS-a (neeksplodiranih ubojnih sredstava) i dio mine PROM-1. Uklanjanje i uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava obavili su timovi za UES (uklanjanje eksplozivnih sredstava) Federalne uprave civilne zaštite.

Federalna uprava civilne zaštite, po završenom zadatku, upoznala je predstavnike Općine Maglaj sa granicama očišćene površine, kao i predstavnika JP Autoceste Federacije BiH na čiji je zahtjev obavljeno ovo deminiranje.

Ova površina pokrivena je crnogoričnom šumom i ispresijecana kotlinama sa više potoka i izvorišta vode.

Tehničkim izviđanjem predmetne lokacije omogućen je siguran pristup za pripremu terena i nastavak radova na Koridoru 5C, što je za mještane okolnih naselja nemjerljiv doprinos sa ekonomske strane. (tl, kl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *