Delegacije BiH i Švedske potpisuju sporazum o razvoju viznog kapaciteta u Bosni i Hercegovini

institucije bih bez otkaza za drzavne sluzbenike
(Sastanak između visokih dužnosnika BiH i Švedske-Foto: Arhiva)

Bosna i Hercegovina, uz podršku Kraljevine Švedske, pokreće projekt uspostavljanja viznog kapaciteta koji će omogućiti usklađivanje viznog procesa BiH sa pravnom stečevinom Evropske unije, odnosno Šengena.

Ovim povodom, danas će se u Sarajevu održati sastanak na visokom nivou između delegacija BiH i Kraljevine Švedske. Sastanak će se održati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a prisustvovat će mu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof te Jorgen Lindstrom, ambasador za migracije i povratak Ministarstva vanjskih poslova Švedske.

Na kraju sastanka planirano je potpisivanje sporazuma o partnerstvu koji se odnosi na projekt uspostavljanja viznog kapaciteta u BiH. Sporazum će potpisati ministar sigurnosti BiH i direktor Odjela za planiranje Švedske agencije za migracije. Također će biti potpisana i Zajednička izjava, koju će potpisati bh. ministri Konaković i Nešić te švedska ambasadorica Lagerlof, kako je najavljeno iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovaj projekt predstavlja značajan korak ka usklađivanju viznog režima BiH s evropskim standardima, što će olakšati putovanja i migracije između BiH i zemalja EU. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *