Delegacija EU se napokon oglasila o sjednici NSRS-a: Još nije kasno vratiti se za pregovarački sto

Žalimo što se rukovodstvo entiteta RS odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje narušavaju ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode
oglasili se iz delegacije eu povodom odluka donesenih u nsrs
Foto: Ilustracija

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i poručila da žali što se rukovodstvo odlučilo za podizanje tenzija.

“Žalimo što se rukovodstvo entiteta RS odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje narušavaju ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode”, navodi se u saopćenju.

Navode da ovaj izbor ne samo da šteti interesima građana, već djeluje i kao prepreka na putu BiH prema EU.

“Zeleno svjetlo za pristupne pregovore je pokazalo da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Još nije kasno da se vratimo za pregovarački sto”, poručili su iz EU.

Podsjećamo, NSRS-a je usvojila niz zaključaka kojim se prijeti da će ukoliko ne budu povučene tehničke izmjene Izbornog zakona kojeg je namentuo Christian Schmidt napustit odlučivanje u državnim institucijama i prekinuti evropski put BiH. Također su usvojili i Nacrt svog izbornog zakona prema kojem bi RIK bio nadležan za provođenje izbora, osim za Predstavnički dom BiH i Predsjedništvo BiH.

Također, usvojen je i nacrt zakona kojim se organizacija lokalnih izbora i općih izbora za entitetski nivo vlasti prepušta u ruke entitetske izborne komisije. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *