Delegacija EU o otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka koji teško tereti Viškovića

Nakon što su Radiotelevizija Republike Srpske i drugi mediji u ovom bh. entitetu objavili ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16, uslijedile su mnogobrojne reakcije međunarodnih i domaćih institucija.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer su informirali nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka o ovom slučaju. Također, dodaju, formiran je predmet, povodom medijskih izvještaja u kome će Tužilaštvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom.

“Nadalje u svezi sa navedenim Tužiteljstvo BiH zaprimilo je i prijavu, protiv određenih djelatnika Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u svezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata, te će se izvršiti provjere navoda i na temelju ove prijave”, ističu iz Tužilaštva BiH.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini su naveli da analitički izvještaj koji je priložen uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU naglašava potrebu za boljom zaštitom identiteta žrtava i svjedoka u Bosni i Hercegovini, a posebno u vanprocesnoj zaštiti.

“Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predstavlja krivično djelo, te stoga apelujemo na vlasti da sprovedu učinkovitu istragu, kao i da osiguraju bezbjednost svjedoka i integritet mehanizama zaštite svjedoka. Mediji u svojem izvještavanju moraju primjenjivati profesionalne i etičke standarde u skladu sa zakonom”, kazali su za N1 iz Delegacije EU.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, poručili su iz OHR-a odgovarajući na upit N1.

”Na Tužilaštvu BiH je da poduzme neophodne korake u skladu sa zakonom”, kazali su iz OHR-a

Pojedini mediji su, kao što je poznato, otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.(oslobodjenje,tl)

Poslušajte iskaz zaštićenog svjedoka:

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *