Deksametazon može spasiti živote kritično bolesnih pacijenata zaraženih koronom

0
310

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kao “dobre vijesti” početne rezultate kliničkih ispitivanja koji su pokazali da jeftini i često korišteni steroid po imenu deksametazon može spasiti živote kritično bolesnih pacijenata zaraženih COVID-19.

– Ovo je prva terapija koja pokazuje smanjenu smrtnost kod pacijenata koji imaju COVID-19 te trebaju podršku kisika i respiratora – rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u izjavi kasno u utorak.

Ovo su sjajne vijesti i čestitam vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oxford i mnogim britanskim bolnicama i pacijentima koji su doprinijeli ovom znanstvenom otkriću koje spašava živote.

Naučnici su podijelili početne uvide rezultata istraživanja s WHO-om, “i veselimo se punoj analizi podataka u narednim danima”, rečeno je.

– WHO će koordinirati metaanalizu kako bi povećao sveukupno razumijevanje ovog medicinskog napretka. WHO će ažurirati kliničke smjernice po pitanju upotrebe lijeka za slučajeve COVID-19 – rekao je WHO.

Testiranje provedeno na 2104 oboljelih pokazalo je da malene doze ovog lijeka za trećinu mogu smanjiti smrtni ishod kod pacijenata na respiratorima i kod petine onih kojih su podvrgnuti terapiji kisikom, zaključci su istraživača koji tvrde da je ovo veliki korak koji bi mogao spasiti brojne živote.

Martin Landray sa Univerziteta Oxford, jedan od voditelja eksperimenta, kazao je kako bi se deksametazon koji se od 1960-ih koristiti za liječenje upala i stanja poput astme, mogao dokazati kao “nevjerojatno jeftin” način borbe protiv pandemije koronavirusa.

– Jasno je da se u ovom slučaju pokazuje korisnim i široko primjenjivim kod pacijenata kod kojih je bolest uznapredovala toliko da im je potreban tretman kisikom – kazao je Landray.

Njegov kolega sa Oxforda Peter Horby opisao je deksametazon kao “prvi lijek za koji bi se moglo dokazati da poboljšava izglede za preživljavanje COVID-19”.

Još ne postoji vakcina za novi koronavirus koji je do sada zarazio više od osam miliona ljudi diljem svijeta, a do smrtnog je ishoda doveo u više od 430 hiljada slučajeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here