Debevec izabran za predsjednika Suda BiH

Debevec izabran za predsjednika Suda BiH

0
71

Ranko Debevec imenovan je danas za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Debevec je imenovan danas na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija ranije je kazao da je Debevec prošao sve procedure, te da je Podvijeće predložilo njegovo imenovanje za predsjednika, čime je dobio još jedan mandat.

Debevec, kao jedini kandidat za tu poziciju, danas je na sjednici VSTV-a predstavio svoj program rada i planove za novi mandat.

Naglasio je da će raditi na unapređenju sektora pravde u BiH. U prvom redu na unapređenju kvalitete i učinkovitosti te efikasnosti i odgovornosti rada suda, ali i na unapređenju institucionalnog razvoja suda.

– Sud će ići na što više aktivnosti koje se odnose na jačanje pravne države, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala – poručio je Debevec.

Istakao je da će se voditi računa da se što brže i efikasnije odlučuje.

Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Sarajevu 1988. godine. Od 2005. do 2008. godine obnašao je dužnost tužitelja Kantonalnoga tužiteljstva u Sarajevu. Za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan je 10. aprila 2008. godine, a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnoga tima IPA projekta Vijeća Evrope za borbu protiv cyber kriminala. Za sudiju Suda BiH imenovan je 12. decembra 2012. godine.

Bio je sudionik brojnih domaćih i stranih seminara i edukacija iz oblasti kaznenoga prava.

VSTS BiH je vodio računa da na poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine bude imenovana osoba koja ispunjava uslove za imenovanje propisane Zakonom o VSTS-u BiH i Poslovnikom VSTS-a BiH, kao što su: stručno znanje, radno iskustvo i radni rezultati, stručna sposobnost zasnovana na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnost da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnos sa radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalna nepristrasnost i ugled, rukovodne vještine i iskustvo kao i sposobnost upravljanja ljudskim potencijalima te dostavljenog programa rada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here