Davor Kadić: U 2021. godini cilj je da ostanemo među ekipama koje žele u Evropu!

U godini na izmaku rukometaši Slobode mogu biti zadovoljni učinkom, ponajviše zbog osvojenog trofeja Kupa BiH.

Ni bilans u prvom dijelu prvenstvu nije loš, mada se, možda upravo zbog pobjede u kupu, očekivao koji bod više. Ali, u ocjeni valja imati na umu i brojne probleme koji su pratili kolektiv “solara”.

Iscjepkan raspored, pauze, povrede

Ocjena prvog dijela sezone, očekivanja u nastavku prvenstva, kadrovski potencijal, mladi igrači i drugo, tema su razgovora koji smo vodili s trenerom Slobode, Davorom Kadićem.

– Što se tiče nastavka prvenstva, još nije određeno kada će tačno početi. Vjerujem negdje sredinom februara iduće godine. Prvi dio prvenstva je konačno završio, obilježile su ga mnoge stvari, počev od iscjepkanog rasporeda, čestih pauza, pa do neugodnih povreda u našim redovima – kaže Kadić za portal TuzlaL!VE.

Napominje da u toku prvenstva nisu izlazili u javnost s informacijama o problemima u ekipi, a bilo ih je.

– Mogu reći da smo imali dosta problema u većem dijelu prvenstva s raznim povredama i izostancima igrača sa treninga, najčešće upravo zbog povreda. To je u mnogome uticalo na samu igru. Poznato je da mi i nemamo veliki roster igrača tako da se osjeti svaki izostanak nekoga od iskusnijih momaka. Posebno kada govorimo o odbrani na nekim utakmicama. Vidno se, recimo, osjetilo neigranje Halilkovića bez koga smo nastupali više od mjesec dana – objašnja a trener “crveno-crnih”.

“Manjak” su dva boda iz Maglana

Bilans polusezone: devet pobjeda, remi i pet poraza, te ukupno 19. bodova za peto mjesto na prvenstvenoj tabeli, otprilike je “tu negdje”. Da li je moglo bolje?

– Polusezona se svakako mogla završiti i bolje. Nedostaju nam dva boda koja nismo uspjeli donijeti iz Maglaja da bismo mogli reći kako je ovaj dio prvenstva uspješno okončan, kaže.

TABELA NAKON 15. KOLA
Ko je od igrača zadovoljio, a ko je mogao dati malo više, pitanje je na koje treneri ne vole odgovarati decidno. Imaju to u svojoj glavi i notesu, ali za javnost ništa o pojedinačnom učinku, što ostaje za internu upotrebu.

– Svakako da ima igrača od kojih se očekivalo mnogo više, posebno u odbrambenim zadacima. Na tom segmentu ćemo morati itekako poraditi. Napadački nismo bili loši u većini utakmica mada ekipa i tu ima još prostora za napredak. Evidentno je da nam treba  igrača na bekovskim pozicijama, jer jako je teško da pet ili šest igrača iznesu cijelu polusezonu. Da li će biti prostora za pojačanja, vidjet ćemo, ali evidentno je da su nam se igrači dosta istrošili i umorili upravo zbog skraćene klupe – smatra Kadić.

Među 16 strijelaca čak osmorica mladih

Za drugi dio sezone cilj je da se ekipa dobro fizički pripremi, da igrači saniraju povrede i budu spremni da iznesu na plećima teret novih, teških 15 susreta, a tu je i nastup u kupu BiH.

– Pokušat ćemo uraditi sve da ostanemo među prve četiri ekipe lige. Jer, to su mjesta koja vode u neko od evropskih takmičenja. Nadam se da ćemo imati više sreće i da će nas povrede zaobići. U prethodnom periodu bili smo primorani na mnoge improvizacije što u sportu i nije baš dobro, dodaje “coach”.

Na listi strijelaca Slobode nalazi se 16 imena, koja su “zabila” 450 golova ili 30 po utakmici. Na čelu je Edin Klis sa 109, ispred Alena Ovčine koji je postigao 91 gol.

Na klupi Slobode dosta je mladih igrača (Foto: Darko ZABUŠ)

Ali, raduje da je na tom popisu i osam mladih igrača koji su nastavili uspon u igračkoj karijeri, što je posebna vrijednost za klub.

-Svakako da nam je cilj da afirmišemo što veći broj naših juniora da bi se u budućnosti klub mogao što više oslanjati na svoj igrački kadar. Tako da ćemo našim mladićima pružati priliku za igru kad god je to moguće. Vjerujem da će za par godina Sloboda imati jednu lijepu generaciju iz svoje škole rukometa – zaključio je Davor Kadić trener Slobode.

KLUPSKA LISTA STRIJELACA

Edin Klis 109
Alen Ovčina 91
Anes Bečić 58
Emir Suhonjić  56
Damir Halilković  39
Adnan Tufekčić  35
Eldin Vuković  15
Muharem Milkunić  11
Mirza Jusufović 10
Harun Djana  7
Amar Husejnović  6
Renato Čajić  6
Ermin Jusić  4
Omar Karahodžić 1
Amir Imamović 1
Dražen Stojanović  1

Na kraju je novinarima portala TuzlaL!VE, koji revnosno prate život i put RK Slobode, zaželio puno zdravlja i sreće, jednako kao i našim čitaocima, izrazivši vjeru da će 2021.  svima biti puno sretnija i uspješnija od ove korona-godine!

Uzvratili smo lijepim željama, a osjećamo potrebu da kažemo kako je Sloboda kolektiv koji je u svemu bio na “dispoziciji” redakciji portala i svim novinarima, a prije svih upravo trener Kadić. Zahvaljujemo! (M. Petrović)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *