Daniel Serwer: Opasnost da Crna Gora postane agent Moskve

0
121

Daniel Serwer, američki analitičar i profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” smatra da je važno da Crna Gora, poslije izbora, zadrži dobre odnose sa ostalim zemljama u regionu, kao i sa Briselom i Washingtonom.

-Nadam se da se opozicija neće okrenuti od NATO-a, Evropske unije i crnogorske nezavisnosti i suverenosti. To je veliki rizik, čini mi se, da će oni ovu veoma tijesnu izbornu pobjedu vidjeti kao indikator da mogu da preokrenu kurs i iznenada okrenu Crnu Goru ka Moskvi i Beogradu, čak i prijeteći njenoj nezavisnosti. To bi bila velika greška i izazvala bi mnogo poteškoća, kaže Serwer za Glas Amerike.

On misli da bi bila velika greška da se podriju odnosi sa SAD i NATO.

-NATO sada ima obavezu prema Crnoj Gori i Crna Gora prema NATO-u. I to je nešto što ne bi trebalo da se promijeni sa promjenom vlade. A ako se to dogodi, onda bi to moglo izazove stvarne probleme za SAD, ali i za Crnu Goru, kaže Serwer i dodaje da NATO ne može da ima članicu koja nije lojalna i nije posvećena alijansi.

-I sasvim je jasno da Rusi pokušavaju iskoriste balkanske zemlje da oslabe NATO. To bi bilo zaista za žaljenje ako bi Crna Gora postala agent Moskve, navodi Serwer i dodaje:

– Ovo je test za opoziciju, da li će biti održiva i moći da vlada čuvajući suverenitet i nezavisnost države, da li će nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u i čuva dobre odnose sa Kosovom i Bosnom. Ovo je trenutak istine za opoziciju u Crnoj Gori dok preuzima odgovornost za upravljanje zemljom.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here