Dani italijanskog filma u bh. gradovima od 20. do 24. juna

Program će biti realiziran u kinima Meeting point u Sarajevu, CineStar Mostar, Cineplexx Palas Banja Luka i CineStar Tuzla, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH

Dani italijanskog filma bit će održani i ove godine u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i Mostaru u periodu od 20. do 24. juna. Program će biti realiziran u kinima Meeting point u Sarajevu, CineStar Mostar, Cineplexx Palas Banja Luka i CineStar Tuzla, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Dane italijanskog filma otvara film “Uvijek postoji sutra” Paole Cortellesi,  u kinu Meeting point u Sarajevu.

Riječ je o rediteljici koja je već poznata bh. publici  i koja je  u dvostrukoj ulozi – rediteljice i protagonistkinje. Film je zabilježio uspjeh kod publike i kritike fokusirajući se na temu rodno uvjetovanog nasilja i rodne ravnopravnosti.

Revija se nastavlja komedijom “Rat djedova” Gianluce Ansanellija i historijskim filmom “Komandant” Edoarda De Angelisa zasnovanim na istinitoj priči iz Drugog svjetskog rata.

Za kraj, dokumentarac “Dah Sarajeva” Fabiane Antonioli i Andree D’Arrigo u sjećanje na solidarnost Italije, iskazanu za narod  Bosne i Hercegovine tijekom rata. Rediteljica će prisustvovati projekciji zajedno s dvije protagonistkinje filma, nekadašnje stanovnice Sarajeva – Sandra Pašić i Sanja Bogičević.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *