Današnja ponuda na tuzlanskim pijacama (Foto)

0
598

Danas smo za vas obišli dvije tuzlanske pijace i provjerili kakve su cijene.

U naselju Slatina, pijaca je ispred prodavnice Bingo. Ima svega: povrće, voće, mliječni proizvodi… Već uobičajeno od ljudi koji se bave poljoprivredom i domaćim proizvodima. Tako se na ovoj pijaci možete snabdjeti s džemovima, sirćetom, pekmezima, kiselim salatama…I sve je postavljeno na improvizovanim tezgama.

Niko od nadležnih u gradu se nije “počešao” za potrebom građana koji već godimama očekuju da se i na ovom području izgradi pijačni prostor, koji bi prodavce sklonio sa trotoara, a i građanima osigurao da kupuju u sigurnom i higijenski adekvatnijem prostoru.

S druge strane, Gradska pijaca skoro prazna. Prodavaca ima, ali se žale na slabu posjetu građana i tokom pijačnog dana (petak), a kamoli običnim.

I ovdje ima svega. Ali očigledno je kupovna moć građana ispod svakog nivoa.
Mnogi se snabdijevaju u tržnim centrima, ali ima i onih koji bi s vremena na vrijeme svoju ishranu obogatili domaćim kajmakom, mlijekom, svježim mladim sirom, koji se danas mogao nabaviti za dvije ili tri KM (ovisno o veličini), a kajmak po kantici 6 KM, ali i u manjoj količini.

Možda vas zanima
Bosna i Hercegovina uvezla piva za 102 miliona KM, a izvezla tek za 2,6 miliona

Tezge su dobro snabdjevene povrćem i voćem: blitva, prasa, mrkva po 1 KM, krompir 0,7 KM po kilogramu, a vreća za 4 KM. Bijeli luk, kao kralj povrća, košta 10 KM po kilogramu, ali na sreću kupaca, pakovane su i male količine za 1 ili 2 KM.

Jabuka ima raznih vrsta i koštaju od 1 do 2 KM, nar po komadu 3 KM, kivi 4 KM po kg, a mandarine 1,5 do 2 KM.

I odjeće ne manjka. Iako su istaknute cijene za svaki izloženi “komad”, važi i cjenkanje.

Tu su i ostale potrepštine, poput, šarafa, vodinstalacionog materijala, materijala za šivenje, plasičnih posuda i predmeta, predmeta za čišćenje. Ukratko, svega ima, samo da je novaca! (ak,tl – Foto: Azra Kunosić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here