Danas Svjetski dan bez automobila

U okviru Evropske sedmice mobilnosti, danas se obilježava Svjetski dan bez automobila. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i atkivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života generalno.

Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Evropska komisija je 2000. godine u cijeloj Evropi uspostavila inicijativu “U gradu, bez mog automobila!”, a iste godine je proširila program na punu Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je sada i glavni fokus Komisije sa Danom bez automobila kao završnim događajem.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je “Sačuvajmo energiju”. S obzirom na to da je cijena energenata u porastu, ovogodišnja kampanja ima cilj da podigne svijest o važnosti očuvanja energije, ali i kolektivnog djelovanja u pronalasku načina za smanjenje njene potrošnje, između ostalog i kroz održivu urbanu mobilnost.

Veći gradovi i opštine zapadnog Balkana priključili su se i ove godine Evropskoj sedmici mobilnosti koja prethodi centralnom događaju, Svjetskom danu bez automobila. Među gradovima i opštinama iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u sedmodnevnoj akciji promocije zdravog života, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti su: Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bijeljina, Prijedor, Vlasenica, Zavidovići, Gradiška, Doboj drugi.

Iskoristite Evropski dan bez automobila da učinite nešto dobro za sebe i našu planetu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *