Danas se obilježava Međunarodni dan pasa

0
199
medjunarodni dan pasa
Danas se obilježava Međunarodni dan pasa (Foto: Ilustracija)

Širom svijeta 26. august obilježava se kao Međunarodni dan pasa. Cilj je skrenuti pažnju na brigu o psima, kao čovjekovim najvjernijim prijateljima i izuzetno dragocjenim životinjama.

Ovaj dan obilježava se od 2004. godine, na inicijativu američke aktivistice Colleen Paige.

Ne govori se bez razloga da je pas čovjeku najbolji prijatelj. Da nam je stvarno pravi prijatelj, pas nam to svakodnevno dokazuje. To najbolje znaju svi oni koji čuvaju i vole pse. Čista i bezuslovna ljubav je najbolji dokaz prijateljstva. A pas je u sebi ima i previše. Odanost, bezgranična ljubav i požrtvovanost za svog vlasnika odlika su svakog psa. To dokazuju i brojni primjeri u kojima su psi dokazali svoju ljubav prema vlasniku. Svoju odanost prema vlasniku pokazuju kroz neprestanu brigu i privrženost. Zato i jesu pravi prijatelji čovjeku.

Psi su pametni koliko i dvogodišnje dijete, a otprilike toliki im je i “fond riječi” koje razumiju.

Pseće čulo mirisa je oko 10.000 puta bolje nego ljudsko, a dokazano je da psi mogu da “nanjuše” i bolesti kao što su rak ili dijabetes. Mahanje repom jedna je od najčešćih formi komunikacije, ali ima različito značenje. Psi mašu repom kad su srećni, ali i kad su uplašeni.

Psi ponekad dijele naše emocije – pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Oni mogu da osjećaju čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, preko depresije i ljubomore do, naravno, beskrajne ljubavi i odanosti.

Stari je mit da psi vide crno-bijelo. Psi, zaista, vide drugačije nego ljudi, ali su u stanju da razlikuju nijanse žute i plave, na primjer. Jedino što ne vide je razlika između crvenog i zelenog. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here