Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara

0
209
vukovar dan sjecanja zrtve rat godisnjica hrvatska
Grad je 87 dana bio pod opsadom bivše JNA i srpskih paravojnih snaga (Foto: N1)

Vukovar obilježava 30 godina od sloma herojske odbrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih snaga u kojoj je poginulo i nestalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Grad je bio pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. novembra 1991. njegovom okupacijom koja je trajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili na svoja porušena ognjišta.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolini počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. august 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne snage krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za sedam dana.

Hrvatski branitelji, iako brojčano i po oružju puno slabiji, uspjeli su izdržati gotovo tri mjeseca.

Stanovnici su bili bez struje, vode hrane dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Vukovar je branilo oko 1.800 branitelja, a na suprotnoj je strani bilo oko 30.000 neprijateljskih vojnika, potpomognutih s više od 600 tenkova, stotinama minobacača i topova te ratnom avijacijom.

Herojski otpor slomljen je 18. novembra 1991. Dio branitelja pokušao se u probojima izvući iz grada. Oni koji su ostali odvedeni su u srpske koncentracijske logore, a mnogi su i ubijeni.

Iz vukovarske bolnice jugoslavenska vojska izvela je 19. novembra ranjenike, branitelje i civile, koji su pobijeni u noći s 20. na 21. novembra na poljoprivrednom dobru Ovčari, nedaleko od Vukovara.

Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 žrtava od kojih je najmlađa imala 16 godina, a najstarija 84 godine.

Iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba, a još se traga za 386 osoba kojima se gubi svaki trag upravo u ratnom Vukovaru 1991. godine. (Hina)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here