Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

0
421
Biste narodnih heroja koji su poginuli u odbrani Tuzle tokom NOR-a (Foto: Arhiva TL)

Širom Europe danas se obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine i početak stvaranja Europske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine obilježava se 76. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Europske unije.

Ta dva važna događaja u historiji Europe, kao i svake godine, biće obilježena odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

U zemljama Europske unije poseban značaj ima Dan Europe kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

U Rusiji se 9. maj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Dan Europe, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Europi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do stvaranja Europske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Europske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU. (Beta)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here